Το παρασκήνιο της κίνησης Στόλτενμπεργκ και το μήνυμα της Αθήνας (video)

Οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα αποφυγής ατυχήματος ή αποκλιμάκωσης μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά και μόνο με την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, σε όλους τους τόνους, με αφορμή την μεσολαβητική προσπάθεια του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις, διεμήνυσε εκ νέου στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί στο Μαξίμου με τον διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας Γιανγκ Γιεχί.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Συμμαχία, παρουσιάζοντας έγγραφο με προτάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης και την περιγραφή ενός μηχανισμού αποφυγής ατυχημάτων μεταξύ δύο συμμάχων. Οι δύο εκπρόσωποι παρέλαβαν το σχετικό έγγραφο και είχαν περιθώριο επτά ημερών, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Η πρωτοβουλία, ωστόσο του ΓΓ του ΝΑΤΟ, όπως επεσήμανε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ και αναλυτής, Νίκος Μελέτης, είχε περιορισμένο πεδίο καθώς το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία στην οποία τα μέλη του και εν προκειμένω η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο.

“Με τη δημοσιοποίηση δε, της συμφωνίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ”, όπως εξήγησε ο Νίκος Μελέτης, “δείχνει ότι προσπάθησε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα μιας άτυπης διαδικασίας την οποία μάλιστα ακολούθησε η αποστολή ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μηνυμάτων από την πλευρά στις δύο πλευρές εκλαμβάνοντας την επιφύλαξη των πλευρών να εξετάσουν την πρόταση του, ως αποδοχή της”.

“Η ελληνική πλευρά και με το άδειασμα του κ. Στολντεμπερκ και τις δηλώσεις των διπλωματικών πηγών έθεσε την υπόθεση στην πραγματική του βάση. Οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα αποφυγής ατυχήματος ή αποκλιμάκωσης μπορεί να ξεκινήσει αφού αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα” πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας που μέσω δήλωσης διπλωματικών πηγών, «άδειασε» τον κ. Στόλτενμπεργκ .

“Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα”, επεσήμαναν διπλωματικές πηγές. “Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου”, ανέφεραν.

“Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση/ Βασική προϋπόθεση για έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών παραμένει να αποκλιμακώσει την ένταση η Τουρκία” σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε ο Νίκος Μελέτης,” η Γερμανίδα Καγκελάριος, κατόρθωσε τελικά να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο και της γερμανικής πρωτοβουλίας για τα ελληνοτουρκικά”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανάρτησή του, φέρεται να είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι “είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να υποστηρίζουν την εγωιστική και άδικη συμπεριφορά της Ελλάδας”.

Για την Αθήνα όμως είναι προφανές κατέληξε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ ότι “διάλογος ενώ είναι σε εξέλιξη η παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο από το Oruc Reis, δεν μπορεί και δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξει”.

Σαφώς ενοχλημένος από το γεγονός της διάψευσης Στόλντενμπερκ παρουσιάστηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα λέει ψέματα. “Δυστυχώς η Ελλάδα είπε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ψέμματα. Αλλά εδώ, αυτός που λέει ψέμματα δεν είναι ο Γενικός Γραμματέας, αυτός που λέει ψέμματα είναι η ίδια η Ελλάδα. Και η Ελλάδα έδειξε για ακόμη μία φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο” σχολίασε.

Διάλογος και αποκλιμάκωση, προσεκτικές κινήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτές είναι οι θέσεις-κλειδιά της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στα εμπρηστικά παιχνίδια που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αντιδράσεις

Το “μπάχαλο”, όπως αναφέρει, με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στηλιτεύει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Τονίζει δε, ότι “για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ”.

“Ή η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εν κρυπτώ να προχωρήσουν οι τεχνικές συζητήσεις ή το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκβιάσει καταστάσεις, εν γνώσει της κυβέρνησης, που για μια ακόμη φορά είναι εκτεθειμένη” αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

“Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει άμεση αποπομπή του κ. Στόλτενμπεργκ. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ότι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ λέει την αλήθεια και η ΝΔ ακολουθεί την επικίνδυνη για την χώρα μυστική διπλωματία” ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Λύσης.

“Η αλήθεια για τις πραγματικές κινήσεις της κυβέρνησης έρχεται πάντα από το εξωτερικό, από τους πρόθυμους υστερόβουλους επιδιαιτητές” επεσήμανε το ΜΕΡΑ25.

Στο μεταξύ, νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν, εν μέσω του κλίματος έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η γερμανική πλευρά δεν έχει ακόμη προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το κρίσιμο τηλεφώνημα μεταξύ των δυο ηγετών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος