Ο Πούτιν υποδέχεται τον Λουκασένκο – Οι κυρώσεις της ΕΕ στο στόχαστρο

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στην συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο, μια συνάντηση που λόγω της επεισοδιακής και αναγκαστικής προσγείωσης του αεροπλάνου της Ryanair αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Στο μεταξύ, η Μόσχα εφαρμόζει αντίποινα για τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, όλα αυτά την στιγμή που ο προφυλακισμένος Προτάσεβιτς, ενδέχεται να βρεθεί κατηγορούμενος και στη Ρωσία.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει τους τρόπους ένωσης των δυο κρατών, την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια. Για την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης είχαν συνάντηση εργασίας στο Μίνσκ οι πρωθυπουργοί των δυο κρατών. Αν και επισήμως στην ατζέντα δεν βρίσκεται το ζήτημα της αποφυλάκισης της Σοφίας Σαπέγκα, συντρόφου του Προτάσεβιτς, θεωρείται σίγουρο πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα το θέσει στον Λουκασένκο.

Με την Σοφία Σαπέγκα, η οποία αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες, βρίσκονται σε διαρκή επαφή οι ρωσικές προξενικές αρχές στου Μίνσκ και οι γονείς της αντίστοιχα με διπλωμάτες του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Με το Σεργκέι Λαβρόφ να χρησιμοποιεί τον όρο “δαιμονοποίηση” για να περιγράψει την στάση της Δύσης απέναντι στο Μίνσκ, η κίνηση της Μόσχας να απαγορεύσει την προσγείωση στα αεροδρόμια της σε όσες αεροπορικές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας αποτελεί έμπρακτη στήριξη προς το Λουκασένκο για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ πέραν των βαρύτατων κατηγοριών που αντιμετωπίζει στη Λευκορωσία ο Ρομάν Προτάσεβιτς αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη ρωσική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την αυτοαπαοκαλούμενη Λουγκάνσκ έχει ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον του στη Ρωσία, με “στοιχεία” πως ο Προτάσεβιτς μαζί με παρακρατικούς του ουκρανικού στρατού, πολεμούσε εναντίον των Ρώσων στην Ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος