Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο αύριο στο Σότσι – Ειρωνικά “βέλη” κατά Μπάιντεν (video)

Προκαλεί για άλλη μία φορά ο πρόεδρος Λουκασένκο, εκτοξεύοντας ειρωνείες για τον Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, αυξάνονται και πληθύνονται οι χώρες που εξετάζουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία, με τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης να έχει ως μόνο σωσίβιο τον Πούτιν. Έκκληση απευθύνει η οικογένεια του Προτάσεβιτς για τη ζωή του παιδιού της.

Οργή και ειρωνεία ήταν η αντίδραση του Αλεξάντερ Λουκασένκο στο άκουσμα της είδησης πως ένα από τα ζητήματα που θα θίξουν στις προσεχείς επαφές τους Πούτιν – Μπάιντεν θα είναι η κατάσταση στη Λευκορωσία.

Μάλιστα τους προσκάλεσε να συναντηθούν αντί για τη Γενεύη στο Μίνσκ, ενώ εξήγησε πως μιας και έμαθε πως στην ατζέντα των επαφών Πούτιν και Μπάιντεν θα είναι και τα ζητήματα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, πρότεινε οι δυο πρόεδροι, Πούτιν και Μπάιντεν να μιλήσουν για την Ουκρανία και ο ίδιος στην συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Πούτιν στο Σότσι να κουβεντιάσουν για την Αμερική.

Με τον Λουκασένκο να υποστηρίζει πως ο Πούτιν του ζήτησε συγγνώμη για το ότι συνομίλησε ερήμην για τη χώρα του, με διπλωματικό τρόπο ο Νμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε σήμερα πως το πολιτικά ορθό είναι όταν δυο πρόεδροι συνομιλούν για μια τρίτη χώρα να ενημερώνεται ο πρόεδρος της. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο όπου μετά το πέρας της δεν θα γίνουν δηλώσεις. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία συνάντησή τους που έγινε πριν από περίπου έναν μήνα, πάλι στο Σότσι, είχε διαρκέσει περισσότερο από 4 ώρες.

Την ώρα που ο πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Λουκασένκο αύριο στο Σότσι, η Μόσχα συνεχίζει να στηρίζει το Μινσκ. Από το πρωί της Πέμπτης δύο αεροσκάφη της Air france και της Austrian airlines απαγορεύθηκε να προσγειωθούν στα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας επειδή θα απέφευγαν το FIR της Λευκορωσίας. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

Στο πρόσωπο της Τουρκίας βρίσκει νέο σύμμαχο η Λευκορωσία! Αποκλειστικές πληροφορίες του Ρόιτερς αναφέρουν ότι με παρέμβασή της Άγκυρας, η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ εναντίον της Λευκορωσίας θα είναι πιο ήπια.

Η επιβολή κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων της Λευκορωσίας είναι στο τραπέζι της άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στη Λισαβόνα.

“Θέλουμε να χτυπήσουμε την οικονομική δομή και τις αποδοχές στη Λευκορωσία με τέτοιες σημαντικές κυρώσεις, που να έχουν επίδραση” δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Σύμφωνα με φίλους και συνεργάτες του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο ίδιος είχε αποφασίσει να μην πετά στο εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, γιατί φοβόταν εχθρική ενέργεια εναντίον του από το καθεστώς. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, με την οικογένεια του να ζητά για άλλη μια φορά τη συμβολή των Μέσων Ενημέρωσης.

“Αγαπητοί δημοσιογράφοι. Σας εκλιπαρώ για τη βοήθειά σας. Διαδώστε αυτές τις πληροφορίες, για να βοηθήσετε τον γιο μου. Παρακαλώ ακούστε την κραυγή της καρδιάς μου.” ήταν η απελπισμένη έκκληση της μητέρας του Ναταλίας Προτάσεβιτς

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η απειλή για βόμβα που επικαλέστηκαν οι λευκορωσικές αρχές εστάλη μετά την εκτροπή της πορείας του αεροπλάνου.

Οι διώξεις δημοσιογράφων από το καθεστώς Λουκασένκο δεν αποτελούν είδηση. Από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, έχουν προσαχθεί ή συλληφθεί περισσότεροι από 35.000 αντιφρονούντες.

Μετά την ακραία καταστολή που ακολούθησε τις εκλογές του Αυγούστου τo κίνημα κατά του Λουκασένκο φθίνει. Οι πιο γνωστοί ακτιβιστές της αντιπολίτευσης είναι στη φυλακή ή στην εξορία.

Στο εσωτερικό της Λευκορωσίας, έχουν πολλαπλασιαστεί οι αστυνομικές έφοδοι σε γραφεία δημοσιογράφων και κάποιοι συνελήφθησαν ενώ κατέγραφαν διαδηλώσεις. Ζητούν ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα, γιατί όπως λένε αυτές οι κυρώσεις δεν πλήττουν αρκετά το καθεστώς.

Τους δημοσιογράφους και τους διαδηλωτές τους τρομάζουν ιδιαίτερα οι ιστορίες φρίκης και βίας, που το ίδιο το καθεστώς αφήνει να βγαίνουν μέσα από τα διαβόητα κρατητήρια της Λευκορωσίας για τον παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Τα πρόσωπά τους είναι χτυπημένα, όπως φαίνεται ότι είναι και του Προτάσεβιτς στο βίντεο όπου υποχρεώνεται να ομολογήσει την ενοχή του, και φέρουν μώλωπες σε όλο το σώμα.

Συνάντηση Πούτιν-Λουκασένκο αύριο στο Σότσι – Ειρωνικά “βέλη” κατά Μπάιντεν (video)

Eρωτήματα προκαλεί ο θάνατος 50χρονου διαδηλωτή μέσα στη φυλακή την προηγούμενη εβδομάδα. Το βίντεο που έδωσαν στο δημοσιότητα οι αρχές, τον δείχνει να δέχεται ιατρική βοήθεια, πριν καταρρεύσει και επισήμως η αιτία του θανάτου του είναι καρδιακή προσβολή. Η οικογένειά του απορρίπτει αυτήν την εκδοχή.

Χαρακτηριστική της πίεσης που δέχονται όσοι συλλαμβάνονται είναι η αυτοκτονία του 17χρονου Ντιμίτρι Στακόφσκι. Λίγες ώρες νωρίτερα τον είχε ανακρίνει η επιτροπή Ερευνών  για την ανάμιξή του σε επεισόδια.

Πηγή ΕΡΤ

Ανταπόκριση-Μόσχα: Αχιλλέας Πατσούκας

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης, Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος