Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αποτιμούν τα βυθιζόμενα κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας προκάλεσαν  τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε κίνδυνο  και  έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις σήμερα μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές και την παραίτηση της επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατικών (SPD) Αντρέα Νάλες.

Οι συνεδριάσεις των ηγεσιών τόσο του SPD όσο και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα. Ο απολογισμός των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου στις οποίες και τα δύο κόμματα του συνασπισμού κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά, θα τεθεί επι τάπητος. Ωστόσο πλέον έχουν αποκτήσει άλλη σημασία μετά την αναπάντεχη αποχώρηση της Νάλες από την προεδρία του SPD.

Τραυματισμένο  στις βουλευτικές εκλογές του 2017 και ταπεινωμένο στις ευρωεκλογές το SPD, είδε το ποσοστό του 15% πίσω από τους Πράσινους. Πλέον διέρχεται υπαρξιακή κρίση. Κάποιοι θέλουν το κόμμα να επιστρέψει στην αντιπολίτευση και να στραφεί προς τα αριστερά, κάτι που θα προκαλέσει την πτώση της Μέρκελ πριν το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου το 2021. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα και μια προσωπικότητα που θα ηγηθεί χωρίς να γίνει αποδέκτης αμφισβητήσεων.Ειδικά εάν σε περίπτωση προωρών εκλογών υπάρξει νέο κατασροφικό αποτέλεσμα για το SPD.

Και οι Χριστιανοδημοκράτες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η δελφίνος της Μέρκελ, η Ανεγκρέτ Κραμπ- Κάρενμπάουερ δέχεται ανοικτά επικρίσεις μετά τις ευρωεκλογές, ενώ έχει κάνει και πολλούς λάθος χειρισμούς που την αποξένωσαν, μεταξύ άλλων, από YouTubers με μεγάλη επιρροή.

Η καγκελάριος Μέρκελ  από την πλευρά της δεσμεύθηκε για τη σταθερότητα του συνασπισμού, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή της «θα συνεχίσει το έργο της με όλη τη σοβαρότητά μας και κυρίως αίσθημα ευθύνης».

Κι αν, όπως η Μέρκελ, δηλώνει πιστή στον μεγάλο συνασπισμό, άλλα μέλη του CDU δεν είναι τόσο κατηγορηματικά.

Στα κοινωνικά ζητήματα –συντάξεις, επίδομα ανεργίας—το CDU και το SPD τονίζουν τις διαφορές τους τους τελευταίους μήνες. Σε αυτό προστίθεται η διαμάχη για την κλιματική αλλαγή, ένα θέμα στο οποίο η Γερμανία έχει μείνει πίσω, αλλά το οποίο έχει αναχθεί σε ιδιαίτερα σημαντικό για τους ψηφοφόρους, όπως δείχνει και η επιτυχία των Πρασίνων που συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι κάτι πρωτοφανές για τη Γερμανία και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τα δύο κόμματα που κυβερνούν τη χώρα από το 1949.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος