Ενεργειακό θρίλερ στην ΕΕ: Οι πιέσεις των «15» οδήγησαν σε αναδίπλωση την Κομισιόν

Αμήχανοι παρακολουθούν 440 εκατομμύρια Ευρωπαίοι την εξέλιξη του ενεργειακού θρίλερ ελπίζοντας σε έναν ελαφρύ χειμώνα με την Ε.Ε. να παλινδρομεί στα μέτρα που ανακοινώνει και τελικά να δέχεται απρόθυμα την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα οδήγησαν σε αναδίπλωση της Κομισιόν, η οποία σε πρώτη φάση προωθεί πλαφόν στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η εισήγηση για πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνολικά, είναι μια προσωρινή λύση μέχρι να γίνει αναπροσαρμογή τιμής στην Ε.Ε. που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ιταλία και Γαλλία έβγαλαν τα «μαχαίρια» κατά της Γερμανίας που αρνήθηκε το πλαφόν. Η σύγκρουση μεγάλων οικονομιών όπου διακυβεύεται το ιερό δισκοπότηρο της ανταγωνιστικότητας έφερε ένα είδος συμβιβασμού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν επανήλθε στις προηγούμενες προτάσεις της για εξεύρεση αξιόπιστων παρόχων αερίου όπως η Νορβηγία, που μπορεί να διαθέτει αέριο σε λογικές τιμές, αλλά και στο σχέδιο για από κοινού προμήθεια αέριου ώστε να μην ανταγωνίζονται οι χώρες μεταξύ τους.

Με επιστολή που έστειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε όλους τους ηγέτες της ΕΕ, τους κοινοποιεί επίσημα τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Πράγας, την Παρασκευή.

Πετρέλαιο: Αυξήσεις στις τιμές λόγω μειωμένης ποσότητας;

Μετά από δύο χρόνια, λόγω των περιορισμών της πανδημίας συναντήθηκαν τα μέλη του ΟΠΕΚ+, των 17 μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Με την απόφαση τους να περικόψουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πυροδοτούν έτι περαιτέρω την ενεργειακή κρίση.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν δυσφορία για την απόφαση.

Η ασφάλεια ενεργειακού ανεφοδιασμού δέχεται ένα ακόμη πλήγμα και η αγορά αναμένει νέα εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου που μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης ήταν στα 92 δολάρια το βαρέλι.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Τα πάντα είναι ανοιχτά

Τα πάντα φαίνεται ότι είναι ανοιχτά, διαμηνύουν ευρωπαίοι διπλωμάτες μετά την ομιλία φον ντερ Λάιεν.

Μπορεί για την Κομισιόν το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο να παραμένει στο τραπέζι, ωστόσο φάνηκε πιο διαλλακτική σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Προς τα εκεί συγκλίνουν ακόμη και χώρες που έχουν υπογράψει την επιστολή για γενικό πλαφόν, οι οποίες λένε ότι βλέπουν μία χαραμάδα.

Επισημαίνεται επίσης, ότι χρειάζεται συνδυασμός μέτρων σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση – είχαμε δει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και σταδιακά προστίθενται και άλλα μέτρα.

Αυτό που αναμένουμε τώρα είναι η επιστολή φον ντερ Λάιεν προς τα κράτη-μέλη και οι ζυμώσεις σε ανώτατο επίπεδο πια για να ληφθούν αποφάσεις στην τακτική σύνοδο τέλος Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος