Στρασβούργο: Στοπ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη νομοθεσία για τα προϊόντα διατροφής που ενδέχεται να είναι επιβλαβή για τα παιδιά

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με προϊόντα διατροφής που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου και ακρυλαμίδιο αντιτάχθηκαν, οι ευρωβουλευτές με στόχο την προστασία της υγείας των Eυρωπαίων καταναλωτών και ιδίως των παιδιών.

Η πρώτη ένσταση αφορά την προτεινόμενη από την Επιτροπή τροποποίηση της νομοθεσίας που καθορίζει προδιαγραφές για τα πρόσθετα τροφίμων όσον αφορά το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171) που εγκρίθηκε με 443 ψήφους υπέρ 118 και 135 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και να αφαιρέσει το Ε171 από τον κατάλογο επιτρεπόμενων προσθέτων τροφίμων της ΕΕ που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος κυρίως για χρωματιστά προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και τσίχλες, καραμέλες, σοκολάτες και παγωτά.

Δεδομένου ότι αυτά τα προϊόντα είναι πολύ δημοφιλή στα παιδιά, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν ιδιαίτερα για την πιθανότητα πολύ έκθεσής τους στο πρόσθετο. Υπογραμμίζουν ότι η Γαλλία απαγόρευσε την πώληση προϊόντων διατροφής που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου από την 1η Ιανουαρίου 2020 και ότι 85.000 πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη υπέγραψαν αναφορά για την υποστήριξη της γαλλικής απαγόρευσης.

Η δεύτερη ένσταση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση των κανόνων που καθορίζουν τα ανώτατα επίπεδα ακρυλαμιδίου σε ορισμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά εγκρίθηκε επίσης με 469 ψήφους υπέρ, 137 και 90 αποχές.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε προηγουμένως ότι το ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι ένα μολυσματικό μέσο επεξεργασίας που εμφανίζεται φυσικά όταν ορισμένα τρόφιμα θερμαίνονται, αυξάνει δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει το προτεινόμενο ανώτατο επίπεδο που επιτρέπεται για δύο τρόφιμα που χορηγούνται συχνά σε βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς είναι τα πιο εκτεθειμένα, με βάση το σωματικό τους βάρος. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα μπισκότα και τα παξιμάδια που δεν παράγονται ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά συχνά δίνονται ή ακόμη και διατίθενται στην αγορά, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ίδιες, πιο αυστηρές απαιτήσεις.

Δεδομένου ότι το Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει αυτές τις δύο αντιρρήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να εγκρίνει τις προτεινόμενες δράσεις και τώρα είναι υποχρεωμένη να τις τροποποιήσει ή να τις αποσύρει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος