Στη διακομματική επιτροπή το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με το σχετικό νομοσχέδιο να εμφανίζει πλέον αρκετές πιθανότητες να συγκεντρώσει πάνω 200 ψήφους, μετά και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25.

“Είμαστε σε καλό δρόμο. Και εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να επιλέξει, είτε την αυτοαπομόνωση, είτε τη σύμπραξη προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος και από τους 300 της Βουλής”, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Η επιστολή των τεσσάρων σημείων που εστάλη στα κόμματα από τον αρμόδιο υπουργό, διατηρεί την πρόταση για την ισοτιμία της ψήφου, για την οποία είχε διαφανεί ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ήδη από τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάννη Βαρουφάκη και ενσωματώνει βασικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως η αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες ή προξενεία, η οικονομική σχέση με τη χώρα των αποδήμων που θα έχουν δικαίωμα ψήφου και το «ταβάνι» 30 ετών απουσίας τους από την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το μόνο που ήθελε ήταν η αλλοίωση του εκλογικού σώματος επισημαίνοντας πως “Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει στους ενεργούς ομογενείς που λείπουν πάνω από 30 χρόνια από την Ελλάδα: Γιατί πριν από λιγότερο από έναν μόλις μήνα στη Νέα Υόρκη τους έλεγε ψέματα”;

Η Νέα Δημοκρατία είχε φέρει στη Βουλή ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ήδη από το 2009, υπενθύμιζε νωρίτερα η Πειραιώς.

“Υπό το φόβο της πολιτικής απομόνωσης ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να κάνει μια ακόμη πιρουέτα. Καλοδεχούμενη. Αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθεί να την καλύψει αραδιάζοντας σειρά από ψέματα”, σχολιάζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης.

Η διακομματική επιτροπή συνεδριάζει για το θέμα, για δεύτερη και τελευταία φορά, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ρεπορτάζ: Mαρίνα Παπαδάκη

Πηγή: EΡT1

Σχετική είδηση: Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση του Υπ. Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος