Στα χέρια των κομμάτων η πρόταση του Υπ. Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (video)

Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Η πρόταση προβλέπει την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εσωτερικού και εξωτερικού, την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, για να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα πρόσωπα από την ομογένεια, ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους. Για τη συμμετοχή στις εκλογές προϋπόθεση θα είναι η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 χρόνια και να υπάρχει οικονομική σχέση με τη χώρα.

Προοπτική υπερψήφισης του επερχόμενου νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από σημαντικά μεγάλο τμήμα της Βουλής, διαφαίνεται μετά την κατάθεση από την κυβέρνηση πρότασης τεσσάρων σημείων, αλλά και την αλλαγή στάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Η στροφή των 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη συμφωνία με απόλυτη πλειοψηφία”, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Βλάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι για πρώτη φορά από τότε που άνοιξε το θέμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει μία διακομματική επιτροπή για να φέρει ένα συγκεκριμένο πόρισμα, άρα το θέμα μπήκε με επίσημο τρόπο στο τραπέζι από το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε άρθρο του Γιάννη Γκιόκα, Βουλευτή & Υπεύθυνου του Γρ. Τύπου του ΚΚΕ, στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: “Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο,χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με στόχο την εξεύρεση λύσης”.

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση αναφέρει: “Δε μπορεί να κατηγορεί κανένα ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε για θράσος ούτε για λαϊκισμό, όταν είναι το μοναδικό κόμμα που διαφωνούσε με όλα τα υπόλοιπα για το δικαίωμα ψήφους στους Έλληνες του εξωτερικού και την ίδια στιγμή βλέποντας πως οι εξελίξεις ξεπερνούν την όποια μικροκομματική τακτική σύρεται πίσω απο ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25”.

O βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι πρέπει να συνδεθούν οι απόδημοι με την Ελλάδα, αναφέροντας ότι αρκετοί έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Σε περίπτωση που υπέρ του νομοσχεδίου ταχθούν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25, τότε αυτό θα εγκριθεί με 214 ψήφους.

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την ψήφο των αποδήμων, αναφέρεται ότι: “Το Κίνημα Αλλαγής καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ψηφίσουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού.

Βήματα έγιναν και ελπίζουμε στην επόμενη συνεδρίαση να εξασφαλιστεί η απαραίτητη συναίνεση. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα λύσης για την αντιπροσώπευση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στη Βουλή.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τους τακτικισμούς για τα μάτια του κόσμου. Δεν χωρεί μικροκομματική λογική σε ένα μείζον εθνικό θέμα, ένα θέμα δημοκρατίας.

Καλούμε επίσης τη Νέα Δημοκρατία να αποφεύγει ενέργειες που αντικειμενικά δυσχεραίνουν την δυνατότητα ευρύτερης συνεννόησης.

Την Δευτέρα που ολοκληρώνει το έργο της η διακομματική επιτροπή κρινόμαστε όλοι”.

Σημειώνεται ότι για το ζήτημα υπήρξε νέα αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την τακτική των δύο κομμάτων, με αλληλοκατηγορίες για “πιρουέτες” και λαϊκισμό.

Σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου 19/10 αναφέρεται ότι: “Μιας και η Ν.Δ. συνεχίζει να κινείται με περίσσειο θράσος και λαϊκισμό στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, οφείλουμε να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη μεριά της, το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να “λύσει” το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους. Οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους”.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος