ΣΤΑΣΥ: 10 θετικά κρούσματα από 171 τεστ – Τι μέτρα λαμβάνονται – Αντιδράσεις εργαζομένων

Δέκα εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, στο πλαίσιο των τεστ ανίχνευσης που πραγματοποιεί η εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Νίκος Χαιρέτας, μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας που υπάρχουν κρούσματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνολικά αφορά 1650 εργαζόμενους. Ωστόσο, στο τελευταίο όπου μετείχαν 10 άτομα μαζί με εκπαιδευτές κι έγινε μεσάνυχτα στα Σεπόλια, εντοπίστηκαν τα κρούσματα. “Είναι άδικο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων”, τόνισε πάντως ο Νίκος Χαιρέτας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου των εργαζομένων του μετρό ΣΕΛΜΑ, Σπύρο Ρεβύθη, ένας εργαζόμενος που μετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πήγε μόνος του, σε ιδιωτικό εργαστήριο για τεστ το περασμένο Σάββατο και ενημέρωσε ότι βρέθηκε θετικός. “Μέχρι την Τρίτη το πρωί ψαχνόμασταν”, τόνισε, με σαφείς διοικητικές ευθύνες της εταιρείας. Μίλησε για εκπαίδευση μέσα σε “κλειστό κουτί, και όχι ανά ομάδες των 5 όπως γινόταν” και τόνισε ότι δεν αρκεί μάσκα και αντισηπτικό για εργαζόμενους “πεδίου”.

Όπως ήδη ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ ΑΕ:

“Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν 171 μοριακοί έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 10 θετικά δείγματα στον ιό. Στους εργαζόμενους αυτούς δόθηκαν οι απαιτούμενες οδηγίες για την κατ’ οίκον παραμονή τους επί 14ήμερο, ενώ ξεκίνησε αμέσως η ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς και έκτακτη απολύμανση των χώρων όπου εργάστηκαν.

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ απολυμάνθηκαν εκτάκτως και συνεχίζουν να απολυμαίνονται τακτικά, με διάλυμα χλωρίνης, οι χώροι στους οποίους βρέθηκαν ή εργάστηκαν οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ έγινε απολύμανση με νέφωση στο χώρο ανάπαυσης οδηγών, στο Αμαξοστάσιο Σεπολίων και σε όλους τους συρμούς που στάθμευσαν στο ίδιο Αμαξοστάσιο.

Όλοι οι σταθμοί του δικτύου, τα Κέντρα Ελέγχου Λειτουργίας και οι λοιποί χώροι εργασίας- εγκαταστάσεις της ΣΤΑΣΥ καθαρίζονται επιμελώς από συνεργεία καθαρισμού με ειδικά καθαριστικά και απολυμαντικά προϊόντα, ενώ δίνεται έμφαση για περισσότερο επιμελημένη καθαριότητα των σημείων με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επιβάτες (κουπαστές, εκδοτικά και ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων κλπ.).

Οι συρμοί μετά το τέλος της βάρδιας και την απόσυρσή τους στα αμαξοστάσια καθαρίζονται και απολυμαίνονται με νέφωση, με τη χρήση των προβλεπομένων εγκεκριμένων προϊόντων, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα σημεία στήριξης των επιβατών (χειρολαβές, πόρτες, κάθετες μπάρες κλπ.)”.

Σε ανακοίνωση από τους ηλεκτροδηγούς επιρρίπτονται ευθύνες στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες).

«Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν ότι η εκτελεστική διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, αλλά και μέρος των υπηρεσιακών παραγόντων είχαν επαναπαυτεί στην ομολογουμένως χαμηλή διασπορά. Ο εφησυχασμός αυτός οδήγησε στην αναίτια αύξηση του αριθμού των εκπαιδευομένων για το σύστημα ΑΤΟ, σε μια φάση μάλιστα που εκπαιδεύονταν εργαζόμενοι διάφορών οργανωτικών μονάδων ιδιαίτερης κρισιμότητας για το συγκοινωνιακό έργο. Αποτέλεσμα ήταν να προσβληθούν από τον covid-19 τόσοι όσοι δεν είχαν προσβληθεί όλη την περίοδο που μας απασχολεί η πανδημία» επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών της Αττικό Μετρό.

Οι ηλεκτροδηγοί καλούν την εταιρία να συμπεριλάβει στα σχέδιά της:

  • Επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ και στις 2 γραμμές του μετρό για τις επόμενες τουλάχιστον έξι ημέρες, μέρα παρά μέρα όλων των ηλεκτροδηγών.
  • Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, μοριακά τεστ σε εβδομαδιαία βάση, «ζήτημα που έχουμε θέσει επανειλημμένως από την έναρξη της πανδημίας».
  • Κατάργηση των υπόγειων μη αεριζόμενων επαρκώς χώρων ανάπαυσης των ηλεκτροδηγών και εποπτών το συντομότερο δυνατό, επίσης ζήτημα που έχει τεθεί από την έναρξη της πανδημίας.
  • Καθημερινή θερμομέτρηση κατά την ανάληψη βάρδιας.
  • Γνωστοποίηση των Σχεδίων Εκτακτης Ανάγκης και των σεναρίων αντιμετώπισης κρίσεων.
  • Απολυμαντικά σε κάθε θάλαμο οδήγησης.

Προειδοποιούν μάλιστα ότι «η οποιαδήποτε περαιτέρω ολιγωρία σε θέματα που άπτονται της υγείας των εργαζομένων, θα απαντηθεί άμεσα και με τη σφοδρότητα που της αρμόζει».

Ρεπορτάζ: ‘Αντζελα Ζούγρα, Μαίρη Σκανδάλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος