Σε αναμονή των αποφάσεων της ΕΕ η τουριστική βιομηχανία σε Ελλάδα-Ευρώπη (video)

Xωρίς να προκρίνει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων, η Αθήνα έχει υποβάλλει δέσμη προτάσεων στην Κομισιόν για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, από τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν. Βασικός άξονας όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο είναι η δίκαιη μεταχείριση όλων των πιθανών ταξιδιωτών. Προτείνεται επίσης οι τουρίστες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορονοϊό, είτε για αντισώματα τρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι.

Τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα στην Κομισιόν, σε ό,τι αφορά τον κλάδο του τουρισμού, φέρνει στη δημοσιότητα το Politico. Η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις για μια γρήγορη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός Ευρώπης, με non-paper που απέστειλε στις Βρυξέλλες ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Τετάρτης.

Οι συνθήκες αυτό το καλοκαίρι σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα θα είναι πρωτόγνωρες, καθώς αυστηροί κανονισμοί για την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων θα διέπουν τα πάντα.

Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας κάθε μονάδα αναπτύσσει το δικό της σχέδιο δράσης για την προστασία προσωπικού και επισκεπτών, αλλά και για την περίπτωση διαχείρισης πιθανού κρούσματος.

Μεζούρες, αποστάσεις, μάσκες, αυξημένη καθαριότητα και απολύμανση στις ξαπλώστρες περιλαμβάνει το σχέδιο των καταστηματαρχών και στην ηπειρωτική Ελλάδα για τις παραλίες.

Διευκρινίσεις ζητούν οι καταστηματάρχες στις οργανωμένες παραλίες.

Οι τουριστικοί φορείς της Κέρκυρας θεωρούν θετική εξέλιξη τη δυνατότητα να επιτραπεί η πρόσβαση τουριστών στο νησί σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αρχικά προβλεπόμενο.

Σημείο κλειδί είναι οι αεροπορικές πτήσεις και τα πρωτόκολλα που θα υποχρεωθούν οι αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόσουν.

Στην Ευρώπη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης και η χώρα μας τις αυριανές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη για μια ενιαία έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα στα ταξίδια.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι εντατικές και όπως αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine η Ελλάδα φαίνεται ότι είναι στα σχέδια διακοπών των Γερμανών με τους αρμόδιους αξιωματούχους να διεξάγουν συνομιλίες με το ελληνικό και το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού προσδοκώντας ένα σταδιακό άνοιγμα των συνόρων.

Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανή την ακύρωση των διακοπών στο εξωτερικό.

Εν αναμονή των τελικών οδηγιών, οι Ιταλοί έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή τουριστών σε ορεινά και παραθαλάσσια θέρετρα. Η λέξη-κλειδί είναι φυσικά η απόσταση.

Στη νέα πραγματικότητα προσαρμόζονται και οι αεροπορικές εταιρείες με τη Ryanair να φιλοδοξεί να επαναφέρει το 40% των πτήσεών της τον Ιούλιο και να προβάλλει ήδη ενημερωτικό βίντεο για τους νέους κανόνες για τους επιβάτες. Από τη θερμομέτρηση, την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση αντισηπτικών μέχρι την ειδική άδεια για την τουαλέτα.

Βροχή αρνητικών σχολείων προκαλούν την ίδια ώρα οι εικόνες από συνωστισμένες πτήσεις της IBERIA, της American και της UNITED ARILINES, με αεροπλάνα γεμάτα επιβάτες χωρίς κενές ενδιάμεσες θέσεις και χωρίς προστατευτικά διαχωριστικά. Η διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι προφανής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος