Ρωσικές πηγές: Αποκλεισμένη η Μαριούπολη – Ουκρανός Δήμαρχος: Τα καταστήματα είναι ανοικτά (video)

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την Mαριούπολη την πόλη με το έντονο ελληνικό στοιχείο.

Τμήμα Ουκρανών Εθνοφρουρών εμποδίζει την απομάκρυνση των κατοίκων, σύμφωνα με την ανταπόκριση.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Κανονικά τα ΑΤΜ, τα φαρμακεία και η αγορά

Ο ουκρανικός στρατός ελέγχει την Μαριούπολη, είπε ο δήμαρχος της πόλης, συνιστώντας «προσοχή σε ειδήσεις προπαγάνδας». Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι εκκενώνεται το χωριό Σαρτάνα που απέχει 15 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη.

«Ακούγονται σποραδικές βολές από τα περίχωρα της Μαριούπολης, αλλά τα ΑΤΜ, τα φαρμακεία και τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στη Μαριούπολη όταν κατέλαβαν εκτάσεις της ανατολικής Ουκρανίας στη σύγκρουση που ξεκίνησε το 2014.

Ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας πόλης, μόλις 10 χιλιόμετρα από τους θύλακες των αυτονομιστών, θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία και την ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αυξάνοντας την οικονομική πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές δηλώνουν ότι είναι θέμα ωρών η «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, που «με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, έγινε ανεξάρτητο», όπως ισχυρίζονται, αναφερόμενοι στα διατάγματα Πούτιν για τις αποσχισθείσες περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Τέσσερις καταρρίψεις ουκρανικών αεροσκαφών ανακοίνωσαν επίσης οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές, τα δύο ήταν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Μπαϊρακτάρ και τα άλλα Σουχόϊ, της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας διαμηνύει στο μεταξύ ότι δεν απειλούνται οι κάτοικοι της Ουκρανίας και ήδη η ουκρανική αεράμυνα έχει εξουδετερωθεί.

Υπουργός Άμυνας: «Πάρτε τα όπλα»

Η Ουκρανία επιβεβαιώνει οκτώ απώλειες, πέντε ώρες μετά την έναρξη της ρωσική εισβολής. Προς όλους τους πολίτες της χώρας απευθύνεται μέσω του Facebook ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αντρι Ταράν, ο οποίος τους καλεί να πάρουν τα όπλα, ενώ οι στρατιωτικές υποδομές έχουν υποστεί βαριά πλήγματα.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας, Γιώργος Σιδέρης

Ρεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Όλες οι εξελίξεις εδώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος