Πτωχευτικός κώδικας: Mέριμνα για τα ευαίσθητα νοικοκυριά-Αποκλεισμός στρατηγικών κακοπληρωτών (video)

Σε δημόσια διαβούλευση δίνεται εντός της ημέρας ο νέος πτωχευτικός κώδικας με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος. Παρουσιάζοντας τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο το οποίο θα λαμβάνει μέριμνα για τα ευαίσθητα νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης δανειοληπτών ώστε να μην οδηγηθούν σε πτώχευση, δίνεται δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας με ταχείες διαδικασίες και διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών με ρευστοποίηση περιουσίας, ενώ ενσωματώνονται πρόνοιες για τον εντοπισμό στρατηγικών κακοπληρωτών και για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες με πρόβλεψη για κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου.

“Δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιαρθρωσης χρεών προς τράπεζες δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευαίσθητους, ευάλωτους συμπατριώτες μας οι οποίοι θα στηρίζονται από το κράτος μέσω επιδότησης ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι δεν θα ενταχθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές στο νέο σχήμα”, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι πρόβλημα το υψηλό, συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος.

Μεταξύ άλλων θεσπίζονται:

  • Διαδικασίες για την έγκαιρη προειδοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο πρόληψης, ώστε να μην οδηγηθούν σε κατάσταση αφερεγγυότητας.
  • Εισάγεται ένα ολοκληρωμένο και αυτοματοποιημένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα, ώστε οι οφειλέτες να διατηρούν την περιουσία τους.
  • Δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, με ταχείες διαδικασίες, με τη διαγραφή του υπολοίπου των οφειλών, κατόπιν ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας και ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.
  • Ενσωματώνονται πρόνοιες για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και πρόβλεψη συνεπειών για αυτούς.
  • Υπάρχουν πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, με την άσκηση επιδοματικής πολιτικής από το Κράτος, τόσο προληπτικά μέσω της επιδότησης δόσης δανείου, όσο και κατασταλτικά μέσω της επιδότησης ενοικίου.
  • Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της διαδικασίας εξυγίανσης, ώστε να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν επιτυχώς τις οφειλές τους και να επιστρέψουν σε παραγωγική λειτουργία, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Απελευθερώνονται και αξιοποιούνται οι παραγωγικές μονάδες της χώρας που είναι δεσμευμένες σε ατέρμονες διαδικασίες ρύθμισης ή/και πτώχευσης, με σκοπό την επαναφορά τους σε λειτουργία, με την παράλληλη είσοδο εγχώριων και διεθνών επενδυτών.
  • Παρέχεται λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
  • Θεσπίζεται απαλλαγή των μελών διοίκησης του νομικού προσώπου που έχει πτωχεύσει, ώστε να μην εγκλωβίζονται για οφειλές που ανήκαν στην επιχείρηση.
  • Προάγεται η χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, που αποτελεί διεθνώς την πιο διαδεδομένη εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης ιδιωτικών διαφορών στον χρηματοοικονομικό τομέα.
  • Αξιοποιείται η τεχνολογία, εισάγοντας νέες ηλεκτρονικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, που διασφαλίζουν τη διαφάνεια, καταργούν τη γραφειοκρατία και προάγουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους.
  • Εισάγονται ρυθμίσεις για τη βελτίωση του θεσμού των διαχειριστών αφερεγγυότητας, οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες της πτώχευσης.

Πηγή:ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος