Πρόγραμμα “Γέφυρα”- Πτωχευτικός νόμος: Απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα (video)

Πότε ξεκινά η επιδότηση δόσης στο πρόγραμμα “Γέφυρα” και ποιούς συμφέρει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, είναι μερικά από τα ερωτήματα τηλεθεατών στα οποία απαντά από το στούντιο της ΕΡΤ, η δικηγόρος Άννα Κορσάνου.

Η αίτηση για το πρόγραμμα δεν εγκρίθηκε έγραψε τηλεθεάτρια ρωτώντας αν το πρόγραμμα “Γέφυρα” αφορά τελικά  τα κόκκινα δάνεια.

“Προφανώς δεν πήγε πρώτα στην τράπεζα για να υπογράψει ρύθμιση, εφόσον το δάνειο είναι ληξιπρόθεσμο, άρα δεν θα έρθει η επιδότηση, απαντά η  Άννα Κορσάνου.

 Πότε ξεκινά η επιδότηση της δόσης;
“Δεν θα πάρει ο δανειολήπτης λεφτά στα χέρια για να πληρώσει τη δόση,. Απευθείας η Τράπεζα λαμβάνει τα χρήματα από το κράτος και έτσι η δόση μικραίνει για τον δανειολήπτη.
Το πρόγραμμα Γέφυρα πήρε παράταση μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Αυτή που έχουν κάνει την αίτηση, από Οκτώβρη- Νοέμβρη θα αρχίσουν να βλέπουν μειωμένη δόση, για 9 μήνες.
“Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να υπογράψουν ρύθμιση μεγαλύτερης διάρκειας για να μην βρεθούν σε 9 μήνες ξεκρέμαστοι”, τονίζειη δικηγόρος και υπενθυμίζει ότι έμποροι και επιχειρηματίες μπορούν, όχι όμως συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσοι είναι στο νόμο Κατσέλη επηρεάζονται από το νέο πτωχευτικό νόμο ;

Ο νόμος θα ψηφιστεί εντός των ημερών και δεν πρέπει να ανησυχούν αυτοί που έχουν πάρει οριστική απόφαση του νόμου Καστέλη και πληρώνουν ευλαβικά τη δόση που τους έχει ορίσει το δικαστήριο. Η κύρια κατοικία τους δεν θα κινδυνεύσει. Ξεκάθαρα ο νόμος Κατσέλη ορίζει ότι αν βγεί η απόφαση θετική και για 3 μήνες δεν πληρώνεις τη δόση, εκπίπτεις και η τράπεζα μπορεί να ακυρώσει τα ευεργετήματα.

Ποιους τελικά συμφέρει ο πτωχευτικός νόμος;

Προστατεύεται μόνο η κύρια κατοικία των ευάλωτων δανειοληπτών, όπως ορίζονται με γνώμονα το εισόδημα. Για παράδειγμα ο άγαμος πρέπει να έχει εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, το ζευγάρι μέχρι 10.500 ευρώ το χρόνο.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος προβλέπει κάτι ευνοϊκότερο από την ισχύουσα ρύθμιση με τις τράπεζες;

Η προηγούμενη εμπειρία για τον εξωδικαστικό με τις επιχειρήσεις δεν είναι πολύ θετική – ενώ στην προστασία της πρώτης κατοικίας η τράπεζα δεν έκανε πρόταση και κατέληγαν στο Ειρηνοδικείο, απάντησε η κυρία Κουρσάνου, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι όλα  θετικά, όπως τα παρουσιάζουν οι τράπεζες ακόμη κι αν πρόκειται για δάνειο με επιτόκιο 18%.

Πηγή:ΕΡΤ-Εκπομπή “Από τις 6”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος