“Πράσινο φως” του EMS στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – Δήλωση Σταϊκούρα (video)

Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ ενέκρινε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EMS ). Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του EMS, “το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EMS /ΕΤΧΣ) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του EMS /ΕΤΧΣ (ESM/EFSF), που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, “σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με τον EMS και το ΕΤΧΣ, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχε ο EMS και το ΕΤΧΣ γίνεται αμέσως πληρωτέο”. “Η άρση που παρέχει ο EMS και το ΕΤΧΣ σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα υποχρεωθεί να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τους δύο οργανισμούς”, επισημαίνεται.

Περιμένοντας το «πράσινο φως» από τον ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

“Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ΕΜΣ. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων καθώς η Ελλάδα πλέον αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος της εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να αποπληρωθεί προς το ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές. Αυτά τα οφέλη που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο EMS /ΕΤΧΣ άρει τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση του EMS /ΕΤΧΣ ως βασικού δανειστή της Ελλάδας”, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του EMS /ΕΤΧΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τέλος, στην ανακοίνωση του EMS υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον EMS /ΕΤΧΣ επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7δισ. Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον EMS /ΕΤΧΣ η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ. προς τον EMS και ΕΤΧΣ.

Χρ. Σταϊκούρας: Η απόφαση ΕΜΣ/ΕΤΧΣ ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας

“Με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την έγκριση από τον ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ του σχετικού ελληνικού αιτήματος, για άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής και του αναλογικού τμήματος των δανείων από αυτούς.

Ο υπουργός προσθέτει ότι “η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία. Το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας, βήμα- βήμα, στην πλήρη κανονικότητα”.

Πηγή:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος