Σε βοήθεια καλεί το πλοίο διάσωσης του Banksy

Το πλοίο που έχει χρηματοδοτήσει ο Βρετανός street artist Banksy για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο εξέδωσε έκκληση για βοήθεια τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Έχοντας διασώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων από τη θάλασσα, ανέφερε ότι υπάρχει ήδη ένας νεκρός στο πλοίο και ότι η κατάσταση σε αυτό είναι απελπιστική.

Το πλοίο Louise Michel περισυνέλεξε την Παρασκευή 130 μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα η οποία έβαζε νερά, έγραψαν στο Twitter οι διοργανωτές της εκστρατείας στον λογαριασμό @MVLouiseMichel.

Καθώς είχε ήδη διασώσει μετανάστες την Πέμπτη, στο πλοίο πλέον επιβαίνουν 219 διασωθέντες και 10μελές πλήρωμα.

Εξαιτίας του συνωστισμού το πλοίο δεν μπορεί να προχωρήσει, ενώ 33 άνθρωποι βρίσκονται σε ναυαγοσωστική σχεδία που είναι δεμένη με αυτό.

«Χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια», τόνισε το πλήρωμα του Louise Michel, επισημαίνοντας ότι έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου προς τις αρχές της Ιταλίας και της Μάλτας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

«Υπάρχει ήδη ένας νεκρός στο πλοίο. Οι άλλοι έχουν εγκαύματα από το πετρέλαιο, έχουν περάσει μέρες στη θάλασσα», πρόσθεσε.

Το πλοίο, το οποίο πήρε το όνομά του από μία Γαλλίδα αναρχική του 19ου αιώνα, ναυλώθηκε με μεγάλη μυστικότητα. Αναχώρησε στις 18 Αυγούστου από το λιμάνι Μπουριάνα, κοντά στη Βαλένθια της Ισπανίας, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Marinetraffic, το Louise Michel βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου ακινητοποιημένο στη θάλασσα, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας.

Το πλοίο Sea-Watch 4, το οποίο έχουν ναυλώσει οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) και η οργάνωση Sea-Watch για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Louise Michel του παρείχε βοήθεια στις επιχειρήσεις του και κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας «να σπεύσετε αμέσως στη θέση (του πλοίου) και να κάνετε τη δουλειά σας!».

«Ακτιβιστές κατά του ρατσισμού και αντιφασίστες»

Καπετάνιος του Louise Michel είναι η Γερμανίδα ακτιβίστρια Πία Κλεμπτ, η οποία έχει κυβερνήσει και άλλα σκάφη διάσωσης, ανάμεσά τους και το Sea-Watch 3. Εναντίον της εκκρεμεί έρευνα από την ιταλική δικαιοσύνη για «υποστήριξη της παράνομης μετανάστευσης».

Το πλοίο είναι ένα παλιό σκάφος των γαλλικών τελωνείων. Με μήκος 31 μέτρα είναι μικρότερο, αλλά σημαντικά πιο γρήγορο από τα συνηθισμένα σκάφη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που επεμβαίνουν μέσα στη ζώνη, πράγμα που του επιτρέπει να ξεπερνάει σε ταχύτητα τα σκάφη της λιβυκής ακτοφυλακής.

Το 10μελές πλήρωμα του Louise Michel δηλώνει «ακτιβιστές κατά του ρατσισμού και αντιφασίστες, υπέρμαχοι των ακραίων πολιτικών αλλαγών», αναφέρει η Guardian.

Σύμφωνα με τη Λία Ράισνερ, νοσηλεύτρια υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης του πλοίου, το εγχείρημα αυτό είναι «πρώτα απ’ όλα αναρχικό, καθώς έχει στόχο να υπερασπιστεί τη σύγκληση των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη –περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων-, για φυλετική ισότητα, υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων».

Και καθώς «πρόκειται για φεμινιστικό εγχείρημα, μόνο οι γυναίκες μέλη του πληρώματος μπορούν να μιλούν εκ μέρους του Louise Michel», εξήγησε η ίδια.

Το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο την οποία χρησιμοποιούν κυρίως όσοι επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη αναχωρώντας κυρίως από τη Λιβύη και την Τυνησία.

Επισήμως περισσότεροι από 300 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους φέτος στην κεντρική Μεσόγειο, αριθμός που στην πραγματικότητα εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό μετανάστευσης (IOM).

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος