Έκτακτη G7 συζητά την παράταση διαμονής στρατευμάτων στο Αφγανιστάν – Η ατζέντα της κρίσιμης συνόδου

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φιλοξενεί την Τρίτη την έκτακτη τηλεδιάσκεψη ηγετών της G7 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ανταπόκριση/Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παροτρύνει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διατηρήσει τα στρατεύματα του στην Καμπούλ μετά τις 31 Αυγούστου.

“Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσουμε την εκκένωση των πολιτών μας και εκείνων των Αφγανών που βοήθησαν τις προσπάθειές μας τα τελευταία 20 χρόνια – αλλά καθώς κοιτάμε μπροστά στην επόμενη φάση, είναι ζωτικής σημασίας να συγκεντρωθούμε ως διεθνής κοινότητα και να συμφωνήσουμε μια κοινή προσέγγιση μακροπρόθεσμα” δήλωσε ενόψει της Συνόδου ο Μπόρις Τζόνσον.

Η ατζέντα της συνόδου

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη αναμένεται να επαναλάβουν την δέσμευση τους για την διαφύλαξη των επιτευγμάτων στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια – ιδίως στην εκπαίδευση των κοριτσιών και στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων. 

Η ατζέντα θα καλύψει τη συνεχιζόμενη συνεργασία σχετικά με τις προσπάθειες εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και τη μακροπρόθεσμη δράση για να εξασφαλιστεί ένα πιο σταθερό μέλλον για το Αφγανιστάν, αλλά και να διασφαλιστεί ότι κάθε νέα κυβέρνηση θα είναι χωρίς αποκλεισμούς ενώ θα τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

 Ο συντονισμός της διεθνούς απάντησης από κοινού στην άμεση κρίση “είναι ο λόγος για τον οποίο κάλεσα έκτακτη συνάντηση της G7”, είπε ο κ. Τζόνσον πριν τη τηλεδιάσκεψη που αναμένεται το απόγευμα.

«Μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε κάθε ανθρωπιστικό και διπλωματικό μοχλό για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των οφελών που επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους » επισήμανε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στην κρίσιμη σύνοδο των G7 (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιαπωνία και Ιταλία), έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι γενικοί γραμματείς των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, Αντόνιο Γκουτιέρες και Γενς Στόλντεμπεργκ. 

Πορεία εκκένωσης Βρετανών και Αφγανών

Η συνάντηση των ηγετών της G7 έρχεται μετά από έκτατη σύσκεψη “COBRΑ” το απόγευμα της Δευτέρας όπου οι υπουργοί συζήτησαν για την “κατάσταση στο πεδίο” σύμφωνα με την Ντάουνιγκ Στριτ.

Το πρωί της Δευτέρας 23/8, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξασφαλίσει συνολικά την εκκένωση σχεδόν 6.000 ατόμων από την Καμπούλ, από την έναρξη της επιχείρησης με την κωδική ονομασία PITTING την περασμένη εβδομάδα.

 Ανάμεσα τους Βρετανοί υπήκοοι και εξαρτώμενοι από αυτούς, προσωπικό της πρεσβείας, αλλά και Αφγανοί υπήκοοι στο πλαίσιο της Αφγανικής Πολιτικής Μετεγκατάστασης και Βοήθειας ( Πρόγραμμα ARAP).

 Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη διπλασιάσει το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, δεσμεύοντας έως και 286 εκατομμύρια λίρες. 

Σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα επανεγκατάστασης θα δοθεί άσυλο σε έως και 20.000 ευάλωτους Αφγανούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος