Παγκόσμιος σάλος από την «υπόθεση Τζόκοβιτς» – Απομονωμένος στη Μελβούρνη σε ξενοδοχείο καραντίνας για μετανάστες ο κορυφαίος τενίστας

Παγκόσμιο σάλο προκαλεί η υπόθεση του κορυφαίου τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος ταξίδεψε στην Μελβούρνη για να πάρει μέρος στο Αυστραλιανό Όπεν με ειδική ιατρική άδεια, καθώς δεν είναι εμβολιασμένος. Λογάριασε όμως χωρίς τις αυστραλιανές αρχές που ακύρωσαν τη βίζα του και οδήγησαν το Σέρβο πρωταθλητή σε  ξενοδοχείο καραντίνας, με μετανάστες. Η έφεση του θα εκδικαστεί τη Δευτέρα αλλά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να πάρει έγκριση. Το θέμα προκαλεί και διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Αυστραλίας.

Το υπουργείο εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε τον Αυστραλό Πρέσβη στο Βελιγράδι και του απέδωσε νότα διαμαρτυρίας για την ανάρμοστη, όπως υποστηρίζει, μεταχείριση που έχει ο καλύτερος τενίστας του κόσμου.

Με τη νότα διαμαρτυρίας, η Σερβία ζητά από τις αυστραλιανές Αρχές καλύτερες συνθήκες διαμονής για τον Σέρβο Πρωταθλητή ενόψει των Χριστουγέννων, που γιορτάζουν οι Παλαιο-Ημερολογήτες αύριο.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ΓΓ του ΥΠ ΕΞωτερικών στον πρέσβη της Αυστραλίας, «αποτελεί κυρίαρχη εντύπωση στην σερβική κοινή γνώμη ότι ο Τζόκοβιτς έπεσε θύμα εσωτερικού πολιτικού παιχνιδιού παρά τη θέλησή το, και ότι δελεάστηκε για να ταξιδέψει στην Αυστραλία και να ταπεινωθεί. Ο Νόβακ Τζόκοβιτζ δεν είναι εγκληματίας, ούτε τρομοκράτης, ούτε παράνομος μετανάστης, για να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο από τις αυστραλιανές Αρχές».

Ο πρόεδρος της Σερβίας που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Τζόκοβιτς, κάνει λόγο για πολιτικό κυνήγι μαγισσών.

«Αυτό που είναι άδικο είναι ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη, στην οποία όλοι συμμετέχουν, ακόμη και ο Αυστραλός πρωθυπουργός», δήλωσε ο Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Ο πατέρας του Τζόκοβιτς μίλησε για αιχμαλωσία και κακομεταχείριση του γιου του.

«Είναι ένας σύγχρονος Σπάρτακος που δεν θα ανεχθεί την αδικία, την αποικιοκρατία και την υποκρισία», είπε ο Σέρτζαν Τζόκοβιτς.

Σκληρός απέναντι στον αντίπαλό του εμφανίστηκε ο ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ.

«Κατά κάποιο τρόπο λυπάμαι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αλλά ταυτόχρονα γνώριζε τις συνθήκες πολλούς μήνες πριν, οπότε πήρε τις αποφάσεις του», δήλωσε ο Ναδάλ.

Στο επίκεντρο του θρίλερ, η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας και την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόρια – που είχε εγκρίνει την έλευσή του – εν μέσω προεκλογικής περιόδου…

Το φιλανθρωπικό έργο του «Νόλε»

Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για τη δράση του στον χώρο του παγκόσμιου τένις. Όσοι όμως γνωρίζουν καλύτερα τον «Νόλε» ξέρουν ότι έχει να επιδείξει και ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο αλλά και μια τεράστια πίστη στην Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό.

Κορωνίδα της φιλανθρωπικής του δράσης το ίδρυμα που φέρει το όνομά του ένας οργανισμός που ο ίδιος ίδρυσε το 2007 με στόχο να βοηθήσει παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Σερβία. Έως σήμερα έχει ιδρύσει 43 παιδικούς σταθμούς και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 1.500 εκπαιδευτικούς.

Το φιλανθρωπικό έργο του Τζόκοβιτς μεγεθύνθηκε ακόμα περισσότερο την περίοδο της πανδημίας καθώς ο Σέρβος τενίστας αντιλήφθηκε γρήγορα ότι η περιπέτεια με τον κορονοϊό απαιτεί τη συμβολή του προκειμένου να στηριχθεί το σύστημα υγείας της Σερβίας.

Συγκεκριμένα ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει προσφέρει 5,5 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος της υγείας της Σερβίας, την οικονομική στήριξη ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσχέρεια αλλά και σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που διατηρεί η εκκλησία της Σερβίας.

Σε όλη αυτή την περίοδο, δεν απέφυγε πάντως να παρτάρει με άλλους κορυφαίους τενίστες, στο Βελιγράδι. Εικόνες για τις οποίες δέχθηκε κριτική, καθώς λίγο καιρό αργότερα ανακοίνωσε πως προσβλήθηκε από κορονοϊό.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχασε την ψυχραιμία του, αλλά και πήρε θέση κατά του εμβολιασμού για τον κορονοϊό κόντρα στις εισηγήσεις όλων των ειδικών, παγκοσμίως.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Άγις Μενούτης, Γιάννης Νάτου

Σχετική είδηση: Mήνυμα Τζόκοβιτς στον αδερφό του: «Ο Θεός βλέπει τα πάντα» (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος