Παγκόσμια συμμαχία επιστημόνων για την έρευνα των παραλλαγών SARS-CoV-2

ανταπόκριση από τo Στρασβούργο για την EΡT:Κώστας Δαβάνης

Εντείνουν την έρευνα τους για την παρακολούθηση των εμφανιζόμενων παραλλαγών του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19 οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ύστερα από πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επέκταση των επιστημονικών συνεργασιών.

Ενδεικτικό της προσπάθειας αποτελεί η σύγκληση χθες από τον Οργανισμό της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής επιστημονικής τηλεδιάσκεψης για το θέμα αυτό, στην οποία συμμετείχαν 1.750 επιστήμονες από συνολικά 124 χώρες για να συζητήσουν τα γνωστικά κενά και τις ερευνητικές προτεραιότητες για τις νέες παραλλαγές του ιού.

Η διαβούλευση οργανώθηκε γύρω από έξι θεματικούς τομείς που κάλυψαν την επιδημιολογία και τα μαθηματικά μοντέλα, την εξελικτική βιολογία, τα ζωικά μοντέλα, τις δοκιμασίες και τα διαγνωστικά, την κλινική διαχείριση, την θεραπευτική αγωγή και τα εμβόλια.

Κομβικό σημείο της έρευνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός των μεταλλάξεων και η κατανόηση του πιθανού αντίκτυπου των παραλλαγών αυτών στη διάγνωση, τις θεραπείες και τα εμβόλια, γεγονός που απαιτεί συντονισμό μεταξύ των επιστημονικών κλάδων και την χρήση καινοτόμων εργαλείων έρευνας.

Κεντρικός στόχος των διεργασιών και συνεργασιών μεταξύ των επιστημόνων είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης που προϋποθέτει τον άμεσο εντοπισμό των παραλλαγών και την εξέταση τους, ως προς τις πιθανές επιπτώσεις τους. Και ενώ είναι φυσιολογικό οι ιοί να μεταλλάσσονται, τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης προσφέρουν την δυνατότητα στον κορονοϊό, όπως τονίστηκε, να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις και για αυτό κρίνεται άκρως απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες διακοπής της μετάδοσης και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Οι σημαντικότερες μεταλλάξεις που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής, παρουσιάζουν αύξηση στη μεταδοτικότητα χωρίς να αυξάνουν την σοβαρότητα της νόσου, ενώ συνεχιζόμενων των μελετών, ερευνάται εάν οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τα εργαλεία και τα μέτρα για τη δημόσια υγεία. Υπό αυτή την έννοια η γονιδιωματική αλληλουχία αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τον εντοπισμό και την απόκριση στις νέες παραλλαγές.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η τεχνική υπεύθυνη του Π.Ο.Υ για τον Covid 19 Δρ. Μαρία βαν Κερκόβε, έχουν εντοπιστεί και δημοσιευθεί περισσότερες από 350.000 γονιδιακές ακολουθίες του κορονοϊού, που προέρχονται όμως από πολύ λίγες μόνο χώρες. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η βελτίωση της γεωγραφικής κάλυψης της αλληλουχίας, ώστε η παγκόσμια κοινότητα να αποκτήσει περισσότερα μάτια και αυτιά σχετικά με τις αλλαγές στον ιό και να αυξηθεί η χωρητικότητα αλληλουχίας σε όλο τον κόσμο που αποτελεί προτεραιότητα για τον Οργανισμό.

Η καλύτερη εποπτεία και η εργαστηριακή ικανότητα παρακολούθησης στελεχών που δημιουργούν ανησυχία θα πρέπει να συνοδεύονται από άμεση ανταλλαγή δειγμάτων ιών και ορού μέσω διεθνώς συμφωνημένων μηχανισμών, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει έγκαιρα η έρευνα. Σε αυτό θα συνδράμουν οι εθνικές πλατφόρμες δεδομένων για την τεκμηρίωση κρίσιμων κλινικών, επιδημιολογικών στοιχείων καθώς και δεδομένων που θα διευκολύνουν την ανίχνευση και αξιολόγηση των νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος