Ουκρανία: «Τρομακτικές» οι απώλειες είπε ο Ζελένσκι και απαιτεί βαριά όπλα από τη Γερμανία – Η απάντηση Σολτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απήυθυνε «απεγνωσμένη»  έκκληση στους δυτικούς συμμάχους να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων περιγράφοντας τις απώλειες και την ανθρωπιστική καταστροφή ως  «απλά τρομακτική» στο Σεβεροντονέτσκ, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν και τις τελευταίες γέφυρες στον βιομηχανικό κόμβο. Tο εργοστάσιο Azot  βομβαρδίζεται συνεχώς από τους Ρώσους ενώ περίπου 500 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 40 παιδιά, έχουν καταφύγει εκεί, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός.

Β. Ζελένσκι: «Ο καγκελάριος της Γερμανίας να υιοθετήσει πιο καθαρή θέση»

«Η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό είναι γεγονός», είπε με καταγγελτικό τόνο ο κ. Ζελένσκι. Στην αρχή, η Γερμανία και η Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά, πρόσθεσε.

«Θα παραδώσουμε όλα τα όπλα που έχουμε εγκρίνει», απάντησε ο Όλαφ Σολτς, υπενθυμίζοντας ότι για να χρησιμοποιηθεί βαρύς οπλισμός πρέπει να προηγηθεί εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ουκρανοί στρατιωτικοί περνούν ήδη από εκπαίδευση στη γερμανική επικράτεια σ.

Νωρίτερα χθες, οι υπηρεσίες του κ. Σολτς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν –ή να διαψεύσουν– Η πληροφορία ότι ο καγκελάριος θα ταξιδέψει στο Κίεβο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Βερολίνο.

Ο ουκρανικός στρατός, «απαιτεί» βαριά όπλα 

«Για να τερματίσουμε τον πόλεμο χρειαζόμαστε βαριά όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων οβίδων, τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων», έγραψε στο Twitter, ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ενέκρινε κινήσεις για την αναστολή των εξαγωγών ουκρανικού φυσικού αερίου, άνθρακα και καύσιμου πετρελαίου, καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση κι έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία.

Ντανιέτσκ: «300 ρουκέτες και οβίδες του πυροβολικού σε δύο ώρες» 

Περίπου 150 χλμ. από το Σεβεροντονέτσκ, στο Ντανιέτσκ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν σε «μαζικούς» βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Κιέβου εναντίον της  αυτοανακηρυγμένης πρωτεύουσάς τους.

Ο κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι έγραψε στην εφαρμογή Telegram ότι η Ρωσία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης και ότι «ένα μέρος» της παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, και άλλοι 22 άμαχοι τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ επλήγη και μαιευτήριο, ανέφεραν οι αυτονομιστικές αρχές στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Λουγκάνσκ: Οι ουκρανικές δυνάμεις είτε «θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν»

Ο Εντουάρ Μπασουρίν, εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών, προειδοποίησε ότι η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ θα άνοιγε το δρόμο προς το Σλοβιάνσκ και μια άλλη μεγάλη πόλη, το Κραματόρσκ, στην προσπάθεια της Μόσχας να κατακτήσει το Ντονμπάς, μια κυρίως ρωσόφωνη περιοχή που ελέγχεται εν μέρει από αυτονομιστές φιλο-Κρεμλίνου από το 2014.

«Εγκλήματα πολέμου»

Τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι επιθέσεις στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο — πολλές που χρησιμοποιούν απαγορευμένες βόμβες διασποράς — είχαν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους.

Στη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο, η αστυνομία είπε ότι ανακάλυψε άλλα επτά πτώματα σε έναν τάφο.

«Πολλά θύματα είχαν δεμένα τα χέρια τους και τα γόνατα», δήλωσε στο Facebook ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου Αντρίι Νεμπίτοφ.

«Βομβαρδίζουν και βομβαρδίζουν»

Αλλού στη βόρεια Ουκρανία τη Δευτέρα, ρωσικές ρουκέτες έπληξαν την πόλη Πρυλούκι, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) ανατολικά της πρωτεύουσας, φιλοξενεί ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Στο Ντόνετσκ, οι αυτονομιστικές αρχές δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς σε μια αγορά.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος