Ο κορονοϊός “γκρεμίζει” τις διεθνείς αγορές-Το ΔΝΤ ζητά συντονισμένη διεθνή απάντηση (video)

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ αναταραχή στις αγορές προκαλεί και η μεγάλη «βουτιά» της τιμής του πετρελαίου. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν μια «συντονισμένη διεθνή απάντηση» για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας του κοροναϊού, τόνισε σήμερα η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καλώντας τες να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα. Η Γκίτα Γκόπινατ συστήνει την παροχή απευθείας βοήθεια καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις. Τη Πέμπτη συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αγορές περιμένουν το σχέδιό της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την έξαρση του κορονοϊού που απειλεί να ωθήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση. 

ΔΝΤ: Απαιτούνται ουσιαστικά δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα

Επικαλούμενη το παράδειγμα της Κίνας, παρατηρεί ότι, εάν η επιβράδυνση της δραστηριότητας συγκριθεί με αυτή στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η μείωση που καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών «φαίνεται αυτή τη φορά πιο σημαντική».

Η Γκίτα Γκόπινατ σημειώνει επίσης ότι η οικονομία επηρεάζεται και από τις προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας μέσω της επιβολής καραντίνας.

Από την πλευρά της ζήτησης, η απώλεια εσόδων, ο φόβος μόλυνσης και η αυξημένη αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των νοικοκυριών.

«Μπορεί να απολυθούν εργαζόμενοι διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς τους. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ορισμένους κλάδους όπως του τουρισμού και των ξενοδοχείων, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στην Ιταλία», σχολίασε.

«Δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αντανακλούν σοκ ιδιαίτερα σοβαρά σε ορισμένους κλάδους, οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να λάβουν ουσιαστικά στοχευμένα δημοσιονομικά, νομισματικά μέτρα και μέτρα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται», ανέφερε η Γκόπινατ.

Βαριές απώλειες

Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.

Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 7,94% πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά 6,70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο Dax έχει χάσει το 19,81% της αξίας του.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά 8,39%. Η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά 7,69%, στις 5.965,77 μονάδες.

Στην εγχώρια αγορά οι αποδόσεις των ομολόγων αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, με αυτή του 10ετούς τίτλου να αγγίζει το 1,9% από το 1,4% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Η απόδοση του 5ετούς εκτινάχθηκε στο 1,34%, από 0,74% και του 15ετούς ομολόγου στο 2,22% από 1,83%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,73%, από 1,42% την Παρασκευή έναντι -0,85% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,58% από 2,13%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται, νωρίς το απόγευμα, στα 1,1440 δολάρια, από 1,1291 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα αναγκάσει τη Fed να προβεί σύντομα σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς, τουλάχιστον κατά 0,75%.

Αποφάσεις μείωσης επιτοκίων και ενδεχόμενης αύξησης του ύψους των αγορών τίτλων από το επίπεδο των 20 δισ. ευρώ το μήνα, πιθανόν θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσκεψή της ,στις 12 Μαρτίου.

Ωστόσο, η επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντιμετωπισθεί άμεσα μόνον με μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί ότι στις ΗΠΑ θα ληφθούν ορισμένα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1456 δολάρια.

Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης-Διακοπή συναλλαγών για 15′

Ανεστάλη για λίγο η διαπραγμάτευση των αμερικανικών μετοχών αμέσως μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης –για να αποκατασταθεί και πάλι λίγο αργότερα– όταν ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 7%, με τις αγορές να βρίσκονται σε πανικό λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου και των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού.

Την ώρα που έγινε η διακοπή των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average είχε ήδη σημειώσει πτώση 7,29% και ο Nasdaq είχε καταγράψει απώλειες 6,86%.

Η βουτιά κατά 7% του S&P 500 προκάλεσε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά.

Με την επανέναρξη των συναλλαγών, στις 15:49 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,29% στις 23.979,79 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε βουτιά 7,10% στις 7.966,94 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,55% στις 2.807,43 μονάδες.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού-Ποια μέτρα προτείνουν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος