ΝΟΤΑΜ: Σε επιφυλακή από τη Θεσσαλονίκη ως τη Ν. Ζηλανδία για θραύσματα κινεζικού πυραύλου

NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινέζικο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες, με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής. Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου, αφού θραύσματα θα μπορούσαν υποθετικά να συντριβούν από τον 41.5° παράλληλο βορείως του Ισημερινού, στο ύψος της Θεσσαλονίκης ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας.

Το διάστημα επιφυλακής ειναι από το Σάββατο( 21:12 βράδυ, τοπική ώρα) , μέχρι την Κυριακή 9/5 στις 12:46.

Τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου.

Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ώς την επιφάνεια της Γης.

Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.

Tο σημείο όπου τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, Long March 5B θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα βρίσκεται κοντά στο νησί της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε νωρίτερα το αμερικανικό κέντρο διαστημικής έρευνας Aerospace Corporation, με τελευταία πρόβλεψη για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα στις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών.

Την τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας πύραυλος Long March τον Μάιο του 2020, αναφέρθηκαν συντρίμμια στα χωριά της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες πως τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Αρκετά ξένα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι το διαστημικό αντικείμενο ζυγίζει 21 τόνους ενώ το φυσιολογικό θα ήταν να μην ξεπερνάει τους 10.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος