Ν. Δένδιας: Να μην κρύψουμε τις ελληνοτουρκικές διαφορές κάτω από το χαλί

Στην Αίγυπτο είναι το επόμενο κρίσιμο ραντεβού του Νίκου Δένδια που συναντάται με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Στη συνάντηση, που έπεται της επίσκεψής του στη Λιβύη και της Τετραμερούς μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να δώσει εικόνα και της επίσκεψης στην Άγκυρα.

“Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί, δηλώνει για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην πρώτη συνέντευξή του (Καθημερινή) μετά το «θερμό επεισόδιο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

‘Οπως είπε ο Νίκος Δένδιας η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, παρά την αντιπαράθεση, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Επίσης, τόνισε πως το κλίμα στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ήταν θετικό- ενώ συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει σκλήρυνση της τουρκικής θέσης στα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά μια «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν της διεθνούς νομιμότητας».

Το μπαράζ διπλωματικών επαφών συνεχίζει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας με διεθνείς παίκτες και την αμυντική θωράκιση της χώρας με τη σύναψη συμφωνιών.

Ο Νίκος Δένδιας, μετά από τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις, σημείωσε:

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί μια κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική. Εγώ υπηρετώ αυτή την πολιτική σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό”.

Tο ον κάμερα “θερμό επεισόδιο” μεταξύ Δένδια-Τσαβούσογλου αποτέλεσε σημείο αιχμής για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

“Αυτή η συνάντηση έρχεται μετά από μήνες πρωτοφανούς κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας. Η βασική κριτική είναι ότι η ΝΔ απαντά στις προκλήσεις. Πότε επιτυχημένα και πότε αποτυχημένα. Το πρώτο ερώτημα είναι αν η ΝΔ επιδιώκει αποκλιμάκωση της έντασης ή θέλει διάλογο με επιδίωξη τη λύση”, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης επεσήμανε από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ: “Υπερτονίζεται η προσπάθεια Δένδια να αποκρούσει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και παρακάμπτεται ότι αυτές οι αξιώσεις βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων // Απέναντι σ` αυτές τις αξιώσεις το κύριο δεν είναι οι ον κάμερα δηλώσεις αλλά το κύριο είναι η συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες”.

Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Τρίτη, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θα βρεθούν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την υπογραφή της συμφωνίας μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει και μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την εγκατάσταση 120 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ριάντ για εκπαίδευση προσωπικού της Σαουδικής Αραβίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος