Ηχηρό μήνυμα στις τουρκικές προκλήσεις – Τα επόμενα ορόσημα της διπλωματίας

Ικανοποίηση στην Αθήνα και εκνευρισμό στην ‘Αγκυρα έχει προκαλέσει η χθεσινή δημόσια αντιπαράθεση των επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας, Νίκου Δένδια και Μαβλούτ Τσαβούσογλου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ενισχύουν τη θέση που επανέλαβε ο Νικός Δένδιας ότι πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιωθεί η ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος έχει συνέχεια. Μετά την Τετραμερή στην Πάφο, στις 20 Απριλίου Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθούν στην Σαουδική Αραβία για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την παραχώρηση συστοιχίας πυραύλων Patriot πατριοτ ενώ στις 27 και 29 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η Πενταμερής  διάσκεψη για το Κυπριακό. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα ,εκκρεμούν οι διερευνητικές και οι συζητήσεις για ΜΟΕ και η δρομολόγηση του οδικού χάρτη για την θετική ατζέντα στα διμερή.

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τους χειρισμούς του στην Άγκυρα. “Σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα”, ανεφερε ο πρωθυπουργός, στην τελετή ονοματοδοσίας νέων σκαφών του λιμενικού. Το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τόνισε.

Τα ελληνικά αντανακλαστικά εξουδετέρωσαν την απόπειρα των οικοδεσποτών, να χαρίσουν το φινάλε στον στριμωγμένο Τσαβούσογλου, που ξερόβηχε στις ελληνικές αναφορές για την Αγία Σοφία και τη Μονή της χώρας.

Δεν έλλειψε ωστόσο και η προκλητική τοποθέτηση Τσαβούσογλου για την θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη. Μετά τον Μ.Τσαβούσογλου και ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να επιμένει στην έγερση μειονοτικού ζητήματος, με νέες δηλώσεις  για τους μουφτήδες.

Απαντώντας με σκληρή γλώσσα σε έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του κ. Δένδιας τόνισε ότι υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα όπως αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάννης την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία.

Για το Κυπριακό, μόνη λύση αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι η διζωνική, δικοινωτική ομοσπονδία βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, ενώ αναφερόμενος στο αίτημα αποστρατικοποίησης των νησιών απάντησε ότι αυτή υπάρχει ακριβώς γιατί υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ Δένδιας απάντησε ότι δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα, αναφερόμενος στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο.

Επιφυλάξεις και επικρίσεις διατυπώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ενδεδειγμένη χαρακτήρισε ο βουλευτήε του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος την απάντηση του Νίκου Δένδια, στις προκλήσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε ότι “Πέρα από το αυτονόητο, προκύπτουν ερωτηματικά. Πόσο καλά ήταν προετοιμασμενη η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ’ ιδίαν;”

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ :το “παζάρι” αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο και νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο, με μεσολαβητές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την αποτυχία της στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα.

Από το ΜεΡΑ 25 τονίζεται ότι  “η μόνη ειρηνική διέξοδος η Διεθνής Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου αποκλειστικά για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Θυμωμένα τα τουρκικά ΜΜΕ αλλά όχι ο Ερντογάν

“Ο Τσαβούσογλου έβαλε τον Δένδια στη θέση του”, σχολίασε όπως αναμενόταν ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος πάντως διέψευσε τις προβλέψεις για έκρηξη μετά την απάντηση του Νίκου Δένδια.  Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε πάντως στο παλιό ζήτημα των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης, που ήταν άλλωστε ένα από τα αγκάθια της χθεσινής αντιπαράθεσης.

Επίσης, παραπονέθηκε για τον τρόπο ελεύθερης εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη από την Ιερά Σύνοδο με τον διορισμό του αρχιμουφτή της Μουσουλμανικής κοινότητας. Όμως την ίδια στιγμή θέλησε να αποκλιμακώσει την κατάσταση λέγοντας ότι «είμαστε δυο γειτονικές χώρες που απολαμβάνουν μια στενή σχέση και οι δεσμοί  παραμένουν άθικτοι» .

Στο μεταξύ, οι επαφές της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ συνεχίζονται.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι χάρη στα εποικοδομητικά βήματα και τις επίμονες κλήσεις, μια ήρεμη ατμόσφαιρα επικρατεί στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κομισιόν: Τον Ιούνιο η αξιολόγηση της Τουρκίας

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η κίνηση του Νίκου Δένδια να επισκεφθεί την Άγκυρα κινείται προς την κατεύθυνση του διαλόγου και την οικοδόμηση περισσότερης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Πάντως, η ΕΕ παρακολουθεί στενά στην κατάσταση και ο στόχος είναι σταθερή αποκλιμάκωση και όχι μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι με κάθε ευκαιρία.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να στηρίζουν τον διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τα όσα έγιναν κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα και τις διαδοχικές προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ήταν μηνύματα μπολιασμένα με πολύ άρωμα Ευρώπης, σχολίασε ο διεθνολόγος Σωτήρης Σέρμπος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ζέτα Κονταξή
Ανταποκρίσεις Κωνσταντινούπολη, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον: Αριάννα Φερεντίνου, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος