Μητσοτάκης: «Ναι» σε πολιτική λύση στη Λιβύη, μόνο εφόσον ακυρωθεί το μνημόνιο με την Τουρκία (video)

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός παίρνει μέρος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να μεταφέρει το θετικό κλίμα στην οικονομία και να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε, ως ο πιο “πράσινος” έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτήρισε λάθος τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο και ξεκαθάρισε ότι “δεν χρειάζεται η άδεια της Άγκυρας για τον Eastmed“. Στις επαφές του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τις ελληνικές θέσεις για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, χαρακτήρισε λάθος τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στο Βερολίνο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα θα συναινέσει σε πολιτική λύση για τη Λιβύη μόνο εάν ακυρωθεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης», διαμήνυσε από το Νταβός ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας λάθος τη μη συμμετοχή της χώρας μας στη διάσκεψη του Βερολίνου.

«Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Γερμανίδα Καγκελάριο. Noμίζω ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Θεωρώ ότι θα συμμετέχουμε στις επόμενες διαδικασίες. Ήμουν πολύ ξεκάθαρος σε αυτό το θέμα. Η Ελλάδα είναι ο κοντινότερος γείτονας με τη Λιβύη. Νομίζω ότι αυτό αίτημα θα γίνει αποδεκτό»

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για τον EastMed», είπε με νόημα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε ανοικτή συζήτηση που είχε με τον καθηγητή ιστορίας του Harvard, Νίαλ Φέργκιουσον, ενώ σε συνέντευξή του λίγη ώρα αργότερα στο Bloomberg χαρακτήρισε τη στάση της γειτονικής χώρας «ιδιαίτερα επιθετική».

«Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ως προς το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική θέση για διαμόρφωση νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου και δικαιότερου επιμερισμού των βαρών.

«Αν θέλεις να είσαι στη ζώνη Σένγκεν και να έχεις τα οφέλη που απορρέουν από αυτή, θα πρέπει να έχεις αι επίγνωση και των υποχρεώσεων που σου αναλογούν για το μεταναστευτικό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε από το Νταβός και η Γερμανίδα Καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι “η Ελλάδα έχει πλέον ένα πρωθυπουργό που πραγματικά εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις”.

Σε πάνελ για την κλιματική αλλαγή, η συντονίστρια αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον πιο «πράσινο» πρωθυπουργό της Ελλάδας, χαρακτηρισμό που πρώτος του είχε προσδώσει ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο ίδιος αποκάλυψε.

«-Ένοχος! Εγώ ήμουν αυτός που το είπα! Δεν ανήκει στην πολιτική μου οικογένεια (σ.σ. Σοσιαλιστές), όμως εγώ το είπα!», σχολίασε ο Φρανς Τίμερμανς.

«Δεν έχουμε ένα «πράσινο» κόμμα στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν ευκαιρία για το κόμμα μου, ένα κόμμα φιλελεύθερο, κεντροδεξιό, να εξηγήσουμε γιατί χρειαζόμαστε μία φιλόδοξη πολιτική για το περιβάλλον με έναν εύλογο τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το περίπτερο της Microsoft εδώ στο Νταβός και πρότεινε στον Πρόεδρο της εταιρίας την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, κάτι που ο Brad Smith βλέπει ιδιαιτέρως θετικά όπως απάντησε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον Πρόεδρο της Microsoft να επισκεφθεί την αρχαία Ολυμπία και να υποβάλλει στην κυβέρνηση μία ολοκληρωμένη πρόταση. Με τη σειρά του, ο Brad Smith παρουσίασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό καινοτόμες εφαρμογές της εταιρείας που συνδέουν την ψηφιακή εποχή με τις πράσινες τεχνολογίες.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δύο σημαντικές συναντήσεις. Η πρώτη με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, τη διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφαλείας στη ΝΑ Ευρώπη και στα ελληνοτουρκικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας άκουσε με μεγάλη προσοχή τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσίασε με σαφήνεια τα επιχειρήματα και τις θέσεις της χώρας μας.

Ακολούθησε τετ α τετ με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο υπουργό για τη στήριξη της χώρας του μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Ενόψει και της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι, στις 29/1, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα έχει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για τον smoothing mechanism.

Στην οικονομία αναφέρθηκε εκτενώς, ούτως ή άλλως, ο Πρωθυπουργός στην πρώτη του ημέρα εδώ στο Νταβός. Παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι για το 2020 η ανάπτυξη θα αγγίξει το 3% και επισήμανε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως υπογράμμισε η «κωλοτούμπα» του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης με κλειστές τράπεζες, capital controls και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Στην Ελλάδα είχαμε δύο κρίσεις, σημείωσε ο Πρωθυπουργός: την οικονομική και τον λαϊκισμό.

Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός με τη σύζυγό του παραβρέθηκε σε γεύμα που παρέθεσε δημοσιογράφος της Washington Post. Στο τραπέζι παρόντες και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνούτσιν, ο αμερικανός υπουργός εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και η κόρη και σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Ιβάνκα Τραμπ, με την οποία μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και ένα σύντομο τετ α τετ.

Μητσοτάκης: «Ναι» σε πολιτική λύση στη Λιβύη, μόνο εφόσον ακυρωθεί το μνημόνιο με την Τουρκία (video)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πηγή:ΕΡΤ/Αποστολή στο Νταβός, Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος