Γ. Οικονόμου: Σε περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές εκτός των εμβολιασμένων θα κάνουν 4 -7 self -test την εβδομάδα

Η κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας για πιθανές ανατιμήσεις, είπε στην αρχή της ενημέρωσης ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ αναφέρθηκε σε νέο οικονομικό σύστημα με μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις και πρόσβαση νέων ανθρώπων.

«Οι πολιτικές μας αποδίδουν και αναγνωρίζοντας ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα κατά την πανδημία, ήρθε η ώρα να αποδώσουμε όσα στερήθηκαν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο οικονομικό οικοσύστημα»:

μείωση φόρων, κίνητρα για επενδύσεις, έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, ενθάρρυνση της πρόσβασης των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας, στις νέες τεχνολογίες, στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι».

«Η αμηχανία που διέπει την αντιπολίτευση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού αποδεικνύει εμφατικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πειστικά στις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών.

Από τη μια με δεδομένη τη διεθνή ανησυχία για τις αρρυθμίες στην αγορά εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της κλιματικής αλλαγής, με δεδομένες τις επιπτώσεις των υγειονομικών μέτρων της προστασίας από τον κορονοϊό η κυβέρνηση ορθώνει ασπίδα προστασίας της χώρας και των πολιτών για τις ενδεχόμενες πιθανές ανατιμήσεις. Δημιουργεί ένα απόλυτα ασφαλή κλωβό κοινωνικής προστασίας για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Λειτουργούμε γρήγορα, μελετημένα, προσεκτικά, αποτελεσματικά, με σεβασμό στον Έλληνα πολίτη, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο εθνικό σχέδιο κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι η σωτηρία του Περιβάλλοντος είναι όρος επιβίωσης και οικονομικής ευημερίας.

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν πρόκειται για παροχές από χρήματα που δεν υπάρχουν. Ή από υπερφορολόγηση που εξάντλησε ή θα εξαντλούσε τη μεσαία τάξη. Πρόκειται για μέτρα που υποστηρίζουν φυσικά την ελληνική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα έχουν και έντονα αναπτυξιακή διάσταση.
Η προοπτική, οι δυνατότητες, η υποστήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις στηρίζεται στην ανάπτυξη που καταφέραμε, στηρίζεται στις επενδύσεις που προσελκύσαμε, στην εξωστρέφεια που πετύχαμε, στηρίζεται στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν, στηρίζεται στις δουλειές που άνοιξαν».

«Το εμβόλιο, είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών και για τις οικογένειές τους»

Στα σχολεία όπως είπε στη συνέχεια, έγινε «το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της εκπαίδευσης και τα ίδια τα παιδιά είναι η ηχηρότερη απάντηση σε όσους μεμψιμοιρούν και επιδιώκουν την τελμάτωση. Μέσα από τέτοιες πολιτικές και προσπάθειες που αποσκοπούν στο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά στις αίθουσες οι νέες και οι νέοι, και οι γονείς τους αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να νοιάζεσαι πραγματικά για τους νέους και όχι να τους χρησιμοποιείς ως μέσο μικροπολιτικής ή μικροκομματικής αντιπαράθεσης. Κάποιοι δυστυχώς επειδή ακριβώς είναι προσανατολισμένοι προς το προηγούμενο αντιμετωπίζουν μίζερα και στενόμυαλα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καθιερωμένα μηνύματα εκτός από την γκρίνια δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν για να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εμβολιαστούν. Αντίθετα ισχυρίζονται ότι τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν. Αλήθεια τώρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική των ανοικτών σχολείων ενώ κάποιοι αντιμετωπίζουν μίζερα και στενόμυαλα την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν βρήκαν μια κουβέντα για να ενθαρρύνουν για τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου τα τμήματα πέρυσι έκλεισαν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευθούν οι οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιασθούν δωρεάν.

«Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν εμβολιαστεί σ’ ένα ποσοστό πάνω από 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται αν συμπεριλάβει κανείς και όσους έχουν νοσήσει.

Παράλληλα με το εμβόλιο ακολουθώντας τη διεθνή τάση για τη λειτουργία των σχολείων, φέτος εισάγουμε ένα εντατικό πρόγραμμα τακτικών ελέγχων εργαστηριακών και αυτοδιαγνωστικών για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των κρουσμάτων.

Στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές του τμήματος εκτός των εμβολιασμένων θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα, δωρεάν, δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δύο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν εφτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ κάθε ημέρα».

«Στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές -εκτός των εμβολιασμένων- θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα εκείνη, δωρεάν», πρόσθεσε.

Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε: «Επιπλέον, από φέτος θα λειτουργήσουν σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από πέρυσι, καθώς και τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στην ιστορία της χώρας. Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή 123 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση, ενώ τα σχολεία μας ενισχύονται με 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς στη Γενική Εκπαίδευση, τους πρώτους μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και σε συνέχεια των περσινών 4.500 στην Ειδική Αγωγή.

Το σχολείο αλλάζει, η δημόσια εκπαίδευση γίνεται πιο ποιοτική και η Πολιτεία θα κάνει ό,τι χρειάζεται, ότι απαιτείται μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, έτσι ώστε τα παιδιά να είναι στις αίθουσες και το σχολείο να τους δώσει τη γνώση και τη μόρφωση που αξίζουν».

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στηρίζουν έμπρακτα τη νέα γενιά»

«Δύο χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας ανοίγουμε τολμηρό και αποφασιστικό βήμα. Οι πολιτικές μας αποδίδουν. Το εθνικό κεκτημένο που δημιουργήσαμε με σώφρονα και λελογισμένη διαχείριση το μετατρέπουμε σταδιακά σε κοινωνικό πλεονέκτημα. Το δίνουμε, το κάνουμε προσβάσιμο σε όλους τους Έλληνες. Με δικαιοσύνη και με ταχύτητα.

Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα στο προηγούμενο διάστημα έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η δυναμική του κορονοϊού. Ήρθε η ώρα να τους αποδώσουμε όχι μόνον όσα στερήθηκαν αλλά να τους τιμήσουμε έμπρακτα. Γιατί πιστεύουμε στην ελληνική νεολαία. Είναι η γενιά που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να τους προσφέρουμε ποιοτικά όλα όσα τους χρειάζονται: εκπαίδευση, τεχνολογία, νομοθετικό πλαίσιο για να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζουν έμπρακτα τη νέα γενιά, τη γενιά που καλείται να διαμορφώσει μια άλλη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που αλλάζει. Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε στους νέους τι θα κάνουν. Δημιουργούμε με το πλέγμα οικονομικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών μας το πλαίσιο για να κάνουν ό,τι ονειρεύονται. Ό,τι θέλουν», δήλωσε ο Γ. Οικονόμου.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού είναι επιλογή διαθέσιμη»

Αυτό απάντησε ο κ. Οικονόμου στην πρώτη ερώτηση που δέχτηκε από τους πολιτικούς συντάκτες, επισημαίνοντας:

«Αυτή τη στιγμή όλη μας η προσοχή είναι στην εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν για να εξασφαλίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία στην εκπαίδευση, να αναχαιτίσουμε την επέλαση του κορονοϊού. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι μία επιλογή που είναι διαθέσιμη ανάλογα με την εξέλιξη του ρυθμού των εμβολιασμών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι άμεσο, αυτό που υπάρχει είναι να εφαρμόσουμε τα μέτρα που ισχύουν», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την 3η δόση και ποιους αφορά απάντησε πως έχει ξεκαθαριστεί ότι προτεραιότητα έχουν οι ανοσοκατασταλμένοι και από εκεί και πέρα ανακοινώσεις θα κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς αν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνηση να κλείσουν τα mega εμβολιαστικά κέντρα, απάντησε πως « θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις δυνατότητες του εμβολιασμού όπως τώρα» ενώ αναφέρθηκε στην πρόκληση του εμβολιασμού των ανηλίκων με τη συμβολή των παιδιάτρων και στην επέκταση του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό. Επίσης σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι απαιτείται διάστημα 3-4 εβδομάδων από τη σχετική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους γιατρούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερώτηση και για την υποχρέωση των ανεμβολίαστων εφήβων να έχουν κάνει τεστ για την είσοδό τους με την οικογένειά τους σε ένα εστιατόριο.

«Η φιλοσοφία των μέτρων είναι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος να πιστοποιεί ότι δεν νοσεί. Σε ότι αφορά τους εφήβους 12-18 ετών για τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς και δωρεάν εμβολισμού, ή θα εμβολιαστούν, κάτι για το οποίο τους παρακινούμε και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, ή θα έχουν μαζί τους rapid test 48 ωρών. Αυτό γίνεται για προφανείς λόγους. Δεν είναι δυνατόν για μια 4μελή οικογένεια σε ένα εστιατόριο, να τρώνε μέσα οι εμβολιασμένοι γονείς και έξω τα παιδιά αν δεν έχουν εμβολιαστεί», απάντησε.

Σχετικά με τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων μαθητών στην επαρχία με τα ΚΤΕΛ για να πάνε στο σχολείο, είπε ότι έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά ή rapid test για να μπουν στις σχολικές αίθουσες και με τα ίδια τεστ θα μπορούν να μετακινούνται με τα λεωφορεία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε μετά από σχετική ερώτηση και στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το μέτρο που αφορά την απαλλαγή φόρου για γονικές παροχές.

«Το μέτρο λέει ότι μηδενίζεται ο φόρος γονικής παροχής, είτε για ακίνητα, είτε για μετρητά, είτε για μετοχές, έως 800.000 ευρώ. Αυτή η απαλλαγή ήταν μέχρι 150.000 και μετά υπήρχε κλιμάκωση. Είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη μεσαία τάξη. Δεν σχολιάζω το τέχνασμα να πάνε στο ανώτατο όριο. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει περιουσία από 150.000 ευρώ και πάνω για την οποία αντιμετώπιζε σοβαρό εμπόδιο να μεταβιβάσει στα παιδιά και στα εγγόνια εξαιτίας της φορολόγησης που υπήρχε. Είναι μέτρο που ενδιαφέρει πολλούς Έλληνες γιατί επρόκειτο για παράνοια που οποιοσδήποτε καλόπιστος την αντιλαμβάνεται. Είναι και πρόβλημα ειλικρίνειας και θεώρησης τι σημαίνει μεσαία τάξη η οποία καλύπτεται από αυτό του μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Δεν είναι σώφρον να στεκόμαστε στο ανώτατο όριο», απάντησε.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση δεν είναι ύψους 3,5 δις αλλά 404 εκ., ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πρόβλημα με την αριθμητική, είναι γνωστό αυτό χρόνια».

Με αφορμή το ύψος του συνολικού δανεισμού της ΝΔ , ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση οι δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους με τους όρους που οι τράπεζες τα πωλούν σε ιδιωτικά funds.

«Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα να συζητάς για ένα δάνειο και για πολλά μαζί. Η κυβέρνηση έχει απλώσει ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες, ειδικά για την α’ κατοικία με την επέκταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ και οι προοπτικές ενίσχυσης του εισοδήματος, ανάπτυξης, αύξησης του πλούτου και των καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης είναι για να μπορούν οι πολίτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», τόνισε.

Για τις γερμανικές εκλογές και αν θα ήταν καλύτερα για την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά ο τρίτος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει να προέρχεται από την αριστερά ή τους φιλελευθέρους, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως οι πολίτες στη Γερμανία θα επιλέξουν την καλύτερη κυβέρνηση για την Γερμανία. «Η ευρωπαϊκή πολιτική συνδιαμορφώνεται μέσα από κοινές αποφάσεις. Οι βασικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι γνωστές. Η χώρα μας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε», υπογράμμισε.

Με αφορμή την ένοπλη ληστεία που έγινε σήμερα στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε σε ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι στα θέματα ασφάλειας με την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Η ασφάλεια των πολιτών ήταν και παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργεί οι κοινωνία, οι οικονομία, οι πολίτες χωρίς φόβο. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Κάθε μέρα η Αστυνομία, η Πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να πετύχουμε τους στόχους μας στην κατεύθυνση αυτή», ανέφερε.

Τέλος μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε για την παρουσία του Σταν Γκρίνμπεργκ στη ΔΕΘ ότι δεν ήταν η πρώτη φορά, ότι είναι παλιός γνώριμος και συνομιλητής του πρωθυπουργού από τα παλιά και ότι δεν πληρώνεται από πουθενά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος