Η Αθήνα διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις (video)

Array

Η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων είναι η απάντηση της Ελλάδας στην εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας. Ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στις οποίες παραθέτει τις απειλές του Ερντογάν και κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων. Αυστηρή γλώσσα όμως και από την Κομισιόν που καλεί την Άγκυρα να εγκαταλείψει τον δρόμο των προκλήσεων.

Σε νέο γύρο διεθνοποίησης της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας προχωρά η Αθήνα. Εκτός από τους Ευρωπαίους εταίρους και την Ουάσιγκτον, ο Νίκος Δένδιας ενημερώνει για τις πρωτοφανείς ενέργειες της Άγκυρας τον Γενικό Γραμματέα και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Διπλωματικές Πηγές  αναφέρουν πως στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων. Η Ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με την Γαλλίδα ομόλογό του, η οποία βρέθηκε στην Άγκυρα απ’ όπου και κατήγγειλε εμμέσως τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Κατρίν Κολονά υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις δεν χρησιμοποιούνται ως βάση για την καταστρατήγηση των κυρώσεων που έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας».

Ράπισμα κατά της Άγκυρας από την Κομισιόν και την Τσεχία, προεδρεύουσα της Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο. Ο Πίτερ Στάνο εκπρόσωπος της Κομισιόν, τόνισε πως: «Γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις, τις επιθετικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, οι οποίες είναι πηγή ανησυχίας. Η κυριαρχία και η ακεραιότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνονται σεβαστές».

«Ένας από τους στόχους της Τσεχικής Προεδρίας είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή κατά κρατών- μελών της ΕΕ, όπως αυτή κατά της Ελλάδας σε πρόσφατη ομιλία του Προέδρου Ερντογάν δεν βοηθά καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Απάντηση στον Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος μίλησε ανυπόστατα για υπόθαλψη τρομοκρατών στην Ελλάδα, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών επαναλαμβάνει τα γνωστά και προκλητικά σε βάρος της Ελλάδας. Όλα όσα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Νέα υπέρπτηση από τουρκικό drone σημειώθηκε πάνω από την Κίναρο.

Οι τουρκικές απειλές έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία. Μέσα σε λίγες μέρες ο Ερντογάν έχει προχωρήσει σε ακραίες δηλώσεις: Από την απειλή «Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη», μέχρι και το «Ρίξαμε τους άπιστους Έλληνες στη θάλασσα» και «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Ακόμη και ο κυβερνητικός του εταίρος Μπαχτσελί είχε απειλήσει με απόβαση στα ελληνικά νησιά.

Οι τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν αγγίζουν πολύ επικίνδυνα όρια. Απειλεί με νέα… Σμύρνη , αναλαμβάνοντας ουσιαστικά και ιστορικά για λογαριασμό του τουρκικού έθνους την ευθύνη για μια σφαγή άμαχου πληθυσμού και εθνική κάθαρση εις βάρος του ελληνισμού και συγχρόνως κάνει ένα βήμα μπροστά: δεν αμφισβητεί απλώς την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, αλλά τα διεκδικεί ευθέως ,κάνοντας λόγο για «κατοχή» τους από την Ελλάδα και ότι «μπορεί να έρθει μια νύχτα ξαφνικά για να κάνει αυτό που χρειάζεται».

Ο Τούρκος ηγέτης θεωρεί την χώρα μας το μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη των σχεδίων του για ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη. Θέλει να ενοχοποιήσει εκ των προτέρων την Ελλάδα για οτιδήποτε συμβεί, για οποιοδήποτε εκτροχιασμό προκαλέσει ο ίδιος και νομίζει ότι θα υπονομεύσει και την διεθνή θέση της χώρας, θα τορπιλίσει τις συμμαχίες της, θα την πριονίσει ακόμη και μέσα στο ΝΑΤΟ εμφανίζοντας ότι αυτή είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας και όχι η Τουρκία.

Η Αθήνα ενημερώνει την διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς. Πιθανότατα αύριο θα φύγει η επιστολή προς τα 15 μέλη του ΣΑ, τον γγ του ΟΗΕ και τον γγ του ΝΑΤΟ. Η επιστολή που δεν θα είναι μεγαλύτερη της μιάμισης σελίδας θα καταγράφει αποσπάσματα των τελευταίων δηλώσεων Ερντογάν οι οποίες επαναλαμβάνονται από τα στελέχη της κυβέρνησης του και οι οποίες καταδεικνύουν ότι υπάρχει ευθεία απειλή εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών αλλά και αυτών ακόμη των άτυπων κανόνων που διέπουν στις διεθνείς σχέσεις. Θα συμπεριληφθούν σύμφωνα με πληροφορίες και οι δηλώσεις προσβλητικές και απειλητικές εναντίον του ελληνικού λαού (π.χ ποταποί Έλληνες) καθώς δεν περιορίστηκε στις προσβολές μόνο εναντίον της κυβέρνησης η του πρωθυπουργού.

Μέσα σε αυτή την υστερία ο κ. Ερντογαν προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στην Ελλάδα. Καθώς καλύτερη απόδειξη για την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η οποία την υποχρεώνει να λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας της και προστασίας της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά, δεν υπάρχει από τις δηλώσεις αυτές του κ. Ερντογαν.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Νίκος Μελέτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος