Live η συζήτηση για τα Πανεπιστήμια – Ομιλία Πρωθυπουργού και εκπροσώπων κομμάτων

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με τη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ  μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, υπήρξε παρέμβαση  της Υπουργού Παιδείας και στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γ.Γ. της ΚΕ  του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια μίλησαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ φέρει τον τίτλο: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις».

“Ανοίγεται με τόλμη το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο σε διεθνείς συνεργασίες, ενώ μπορεί να εξειδικεύει τις σπουδές του με στόχο αυτές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας” και οικοδομεί ολοκληρωμένους επιστήμονες, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην επίθεση που δέχτηκε το πρωί ο όμιλος Real Group. «Εκφράζω την οργή μου για την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real. Να είστε σίγουροι πως η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες» είπε.

“Οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τη σχολή τους ουσιαστικά ως μία τετραετή παράταση της σχολικής τους δραστηριότητας, πριν από τη δύσκολη στιγμή της αναζήτησης δουλειάς. Σίγουρα δεν πρέπει να βλέπουν τη φοίτησή τους ως μια μηχανή απονομής πτυχίων, χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας” σημείωσε.

Ως σημαντική τομή ανέφερε ο πρωθυπουργός πως “τα νέα προγράμματα θα καθορίζονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Παύει ο πατερναλιστικός κρατισμός, που ήθελε τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας να εγκρίνει ουσιαστικά τι πρέπει να διδάσκονται οι φοιτητές. Θα το αποφασίζουν τα ίδια τα ιδρύματα και θα το πιστοποιεί η Εθνική αρχή ανώτατης εκπαίδευσης”

“Ύστερα από δεκαετίες αυτή η κυβέρνηση έρχεται επιτέλους να απελευθερώσει την ακαδημαϊκή δράση από την επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας” τόνισε.

“Το σχέδιο νόμου ορίζει με σαφήνεια, πως θα ιδρύονται, πως θα συγχωνεύονται πως θα μετονομάζονται ή πως θα καταργούνται νέα τμήματα. Αυτός ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης θα είναι πιο ορθολογικός” ανέφερε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος