Δ. Κουτσούμπας: Ν/σ στις επιταγές της ΕΕ για Πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται

Να «σταματήσει το έγκλημα και να αποσύρει το κατάπτυστο άρθρο 296 του νομοσχεδίου» με το οποίο «εντελώς αιφνιδιαστικά βάζει τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων», κάλεσε  την κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή  για το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

«Η κυβέρνηση έφερε το σχέδιο νόμου με κλειστά πανεπιστήμια, για να μην γίνει ουσιαστική πραγματική συζήτηση, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στις «αντιλαϊκές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως και η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών, των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και των φοιτητών».

«Η κυβέρνηση με ψέματα  δίνει τη χαριστική βολή στα πτυχία των πανεπιστημίων»

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει «τους «επιχειρηματικούς αγγέλους», -business angels-, όπως αποκαλούνται στο άρθρο 222» του νομοσχεδίου.

«Εσείς που κόπτεστε τόσο πολύ για την αριστεία, αποκλείσατε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων -ανάμεσα σε άλλους συλλόγους- τους φοιτητικούς Συλλόγους της Ιατρικής που πρότεινε το ΚΚΕ. Δηλαδή τους νέους που όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι “οι πρώτοι των πρώτων”, αφού γράφουν άριστα, για 18,19,20 στις πανελλήνιες. Αυτά τα παιδιά δεν τα θέλετε. Όπως δεν θέλετε και τη γνώμη των πανεπιστημιακών», τόνισε.

Εσείς είστε με τη σύγχρονη “Ιερά Εξέταση” της εποχής που απαιτεί όρκους πίστης στην επιχειρηματικότητα. Εμείς είμαστε με την επιστήμη που έχει στόχο την απαλλαγή της ανθρωπότητας από το μόχθο και τη δεισιδαιμονία, πρόσθεσε.

Ο νόμος που «επιχειρεί να καταστήσει θεατές τους φοιτητές θα μείνει στα χαρτιά», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Αντιδημοκρατικοί όροι διοίκησης – Θα διορίζονται πρυτάνεις και μάνατζερ»

Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο «απελευθερώνονται τα δίδακτρα, μπαίνουν στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, μάνατζερ που θα αντιμετωπίζουν τους φοιτητές ως πελάτες, μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση».

«Αυτό το πανεπιστήμιο είναι ξένο στις ανάγκες των φοιτητών. Γι’ αυτό δημιουργείτε νέους, χειρότερους όρους διοίκησης ακόμα πιο αντιδημοκρατικούς. Με διορισμένους πρυτάνεις και μάνατζερ. Και θέλετε να κάνετε τους φοιτητές “συνένοχους” ή τουλάχιστον θεατές στην πολιτική σας, με “Συμβούλια Φοιτητών”, παραμάγαζα των κυβερνήσεων και των διοικήσεων, πειθαρχικά και ποινικοποίηση των αγώνων» τόνισε.

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είστε στην ίδια αντιλαϊκή όχθη και ψάχνετε τρόπους για να θολώσετε τη μεγάλη εικόνα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας ότι η επέκταση των διδάκτρων σήμερα, έρχεται μετά την γενίκευσή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση.

 Σημείωσε πως με το άρθρο 285 μπαίνουν κριτήρια για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, ουσιαστικά ανοίγει δρόμος για τη μη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένο αριθμό φοιτητών, ζητώντας την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου.

Αναφέρθηκε στην διάταξη που προβλέπει ότι οι φοιτητές των καθηγητικών σπουδών, δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο, παρά μόνο εάν πληρώσουν. Κατήγγειλε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο, μπαίνουν ακόμα πιο βαθιά οι επιχειρηματίες στα Πανεπιστήμια ενώ θα πληρώνονται αδρά τα γκόλντεν μπόις για να διοικούν τα πανεπιστήμια σαν επιχειρήσεις.

«Η κυβέρνηση μπουκώνει με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο»

Την ίδια ώρα με τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, αίθουσες, εστίες, συγγράμματα κ.α., από τις οποίες στενάζουν χιλιάδες φοιτητές, η κυβέρνηση μπουκώνει με ζεστό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο δίνοντας 15 εκατομ. ευρώ σε επιχειρήσεις για καινοτομίες, 20 εκατομμύρια για ξενόγλωσσα τμήματα, 35 εκατομμύρια για τα βιομηχανικά διδακτορικά.

Για την εσωτερική μετακίνηση με το πρόγραμμα Εράσμους, που επικαλείται η κυβέρνηση ο Δ. Κουτσούμπας αναρωτήθηκε πώς θα ισχύσει, όταν σήμερα, οι φοιτητές 94 τμημάτων, δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα ενώ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, ποιος θα πληρώνει για τη φοίτηση ενός φοιτητή για ένα εξάμηνο σε άλλη πόλη και σχολή που προβλέπει ο νόμος.

Στηλίτευσε την πολιτική της κυβέρνησης που «προχωρά σε κατακερματισμό των σπουδών, αποδυναμώνει τα πτυχία, αφήνει στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ενώ ανοίγει το δρόμο στην αναγνώριση πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με την εξίσωση της τετραετούς με την 3ετή φοίτηση».

«Το δίκαιο και οι αγώνες των φοιτητών βρίσκει το δρόμο του, και αυτό φάνηκε στην ανάδειξη της ΠΚΣ σε πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια που αποτέλεσε ένα χαστούκι στην κυβέρνηση και απέδειξε πως οι φοιτητές ξέρουν ποια είναι η δύναμή τους, σημείωσε. Εσείς είστε με την απόγνωση εμείς με την γνώση, με το Πανεπιστήμιο της κοινωνικής προόδου, που απευθύνεται σε όλους και όλες, που διαχέει την επιστημονική γνώση και έρευνα σε όλους, που είναι πραγματικό ελεύθερο από τις δεσμεύσεις των εκμεταλλευτών».

Ο Δ. Κουτσούμπας ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε την καταδίκη του ΚΚΕ στην επίθεση στα γραφεία της RealNews καθώς και στα «παιχνιδάκια» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με ερωταπαντήσεις μεταξύ τους, για θέματα που έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα.

Ενώ, μεταξύ άλλων ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 296, που «εντελώς αιφνιδιαστικά, παραδίδει τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη σε επιχειρηματικούς ομίλους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος