Ιράν: Σε ναυτικό ατύχημα είχε εμπλακεί το βρετανικό τάνκερ – Αντιδράσεις

Ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο που έχει κατασχεθεί από το Ιράν είναι αγκυροβολημένο σήμερα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν και μια έρευνα έχει ανοίξει μετά τη σύγκρουση αυτού του τάνκερ με αλιευτικό σκάφος, ανακοίνωσαν οι λιμενικές αρχές. Η υπόθεση θα πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, είπε ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Αλλαχμοράντ Αφιφιπούρ, γενικός διευθυντής του Λιμενικού και Ναυτιλιακού Οργανισμού της επαρχίας Χορμοζγκάν, όπου βρίσκεται το λιμάνι, δήλωσε ότι το Stena Impero είχε “συγκρουστεί με αλιευτικό σκάφος κατά την πορεία του. Και σύμφωνα με τον νόμο, μετά το ατύχημα είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τα αίτια”.

Το Ιράν οδήγησε το δεξαμενόπλοιο στο κοντινό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, με το πλήρωμα του να παραμένει εντός του δεξαμενόπλοιου, ενώ διεξάγεται έρευνα για το ατύχημα.

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή ότι κατάσχεσε αυτό το δεξαμενόπλοιο, του οποίου η ιδιοκτήτρια εταιρία Stena Bulk είναι σουηδική, στο Στενό του Χορμούζ για “μη σεβασμό των διεθνών κανονισμών και των κανόνων της ναυσιπλοΐας”.

Το Stena Impero ήταν κενό φορτίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο τον υπεύθυνο της λιμενικής αρχής στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, Οι Φρουροί της Επανάστασης έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ταχύπλοα να πλησιάζουν και να σταματούν στο πλάι του Stena Impero.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στρατιώτες που έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατούν αυτόματα όπλα κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του πλοίου από ένα ελικόπτερο.

Το όνομα του τάνκερ διακρίνεται καθαρά στις εικόνες.

Ο Αφιφιπούρ, τον οποίο επικαλείται το Fars, δήλωσε ότι μετά τη σύγκρουση, οι άνθρωποι που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος “ήρθαν σε επαφή με το βρετανικό πλοίο, αλλά δεν έλαβαν απάντηση”. Στη συνέχεια, ενημέρωσαν τη λιμενική αρχή της Χορμοζγκάν “σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες”.

Τα 23 μέλη του πληρώματος είναι όλα στο πλοίο, διευκρίνισε. “Δεκαοχτώ μέλη, ανάμεσά τους ο καπετάνιος, είναι ινδικής εθνικότητας και οι άλλα πέντε είναι φιλιππινέζικης, λετονικής και ρωσικής εθνικότητας.

Εξάλλου, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου, Stena Bulk, ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για να επισκεφθούν εκπρόσωποί της τα 23 μέλη του πληρώματος.

“Οι ασφαλιστές μας στην περιοχή βρίσκονται σε επαφή με τον επικεφαλής των ναυτιλιακών υποθέσεων στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Stena Impero είναι καλά στην υγεία τους”, ανέφερε η εταιρεία, που εδρεύει στη Σουηδία.

Οι Ιρανοί ζήτησαν να υποβληθεί επίσημο αίτημα ώστε να προετοιμαστεί μια επίσκεψη στα μέλη του πληρώματος και το ίδιο το πλοίο.

Αντιδράσεις

Το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την Παρασκευή την κατάσχεση “δύο πλοίων” από το Ιράν. Ο βρετανός ιδιοκτήτης του δεύτερου πετρελαιοφόρου, του Mesdar, με σημαία Λιβερίας, είχε αναφέρει ότι ένοπλοι άνδρες είχαν ανεβεί στο πλοίο, το οποίο όμως αφέθηκε ελεύθερο και ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός των Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είπε ότι η υπόθεση του Stena Impero θα πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, καθώς παραβίασε τους κανόνες της ναυσιπλοΐας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Από την πλευρά του, ο Χαντ είπε ότι εξέφρασε στον ομόλογό του την “οξεία απογοήτευσή του” για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου.

“Μόλις μίλησα με τον…, Ζαρίφ κι εξέφρασα την οξεία απογοήτευσή μου, καθώς με είχε διαβεβαιώσει το προηγούμενο Σάββατο ότι το Ιράν ήθελε την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Συμπεριφέρθηκαν αντίθετα,” έγραψε σήμερα ο ίδιος στο Twitter.

“Αυτό έχει να κάνει με ενέργειες κι όχι με λόγια, αν θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο και να το ξεπεράσουμε,” πρόσθεσε ο Χαντ. “Η βρετανική ναυτιλία πρέπει και θα προστατευτεί.”

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ανησυχεί που το Ιράν παίρνει ένα “επικίνδυνο μονοπάτι” μετά την κατάσχεση του υπό βρετανική σημαία τάνκερ.

“Η χθεσινή ενέργεια στον Κόλπο δείχνει ανησυχητικές ενδείξεις ότι το Ιράν μπορεί να επιλέγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι παράνομης και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς μετά τη ΝΟΜΙΜΗ κατάσχεση πετρελαίου από το Γιβραλτάρ με προορισμό τη Συρία”, ανέφερε ο Χαντ στο Twitter.

“Όπως είπα χθες, η αντίδρασή μας θα εξεταστεί αλλά θα είναι ισχυρή. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος Grace1, αλλά ΘΑ διασφαλίσουμε την ασφάλεια της ναυτιλίας μας”.

Οι Φιλιππίνες παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ζήτησε την απελευθέρωση ενός ναυτικού που κατάγεται από τις Φιλιππίνες και συγκαταλέγεται μεταξύ των 23 μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε σήμερα την μεγάλη ανησυχία του για την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου από το Ιράν, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, έπληξε τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η Γερμανία καταδίκασε σήμερα την “αναίτια” κατάσχεση δύο εμπορικών πλοίων από το Ιράν, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή, κλιμάκωσε επικίνδυνα την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. “Παροτρύνουμε το Ιράν να απελευθερώσει αυτό…, το πλοίο, αλλά και πλήρωμά του, άμεσα” δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Το Μπαχρέιν “καταδίκασε δυναμικά” σήμερα την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου, ζητώντας από την Τεχεράνη την άμεση απελευθέρωσή του πλοίου. Το Μπαχρέιν που αποτελεί την βάση του Πέμπτου Αμερικανικού Ναυτικού Στόλου, παρότρυνε το Ιράν να σταματήσει τις “ανεύθυνες” ενέργειες του, με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη, με τους τρεις Ρώσους ναυτικούς του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Οι ναύτες παραμένουν εντός του πλοίου.

Μέσω του Στενού του Χορμούζ διακινείται το ένα τρίτο του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης παγκοσμίως.

Η περιοχή του Κόλπου και του Στενού του Χορμούζ βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλη γεωπολιτικής έντασης, μεσούσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ενισχύσει την εκεί στρατιωτική τους παρουσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος