ΗΠΑ – Επιστολή ΑΗΙ: Κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει ελληνικό εναέριο χώρο, παραβιάζει και αμερικανικό

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Eπιστολή στον Προέδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενόψει της επίσκεψης του ‘Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, απέστειλε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) για να του επισημάνει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στη ευρύτερη περιοχή και να αναδείξει την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του ΑΗΙ Νικ Λαριγγάκης «αυτή η συνάντηση έρχεται στη κατάλληλη στιγμή, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επιδεικνύει την ηγετική θέση της σε όλους τους κρίσιμους τομείς για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την άμυνα. Επιπλέον, η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και οι στενές σχέσεις με άλλους βασικούς εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καταδεικνύουν τον ηγετικό περιφερειακό ρόλο της».

Όπως επισημαίνει όμως ο κ. Λαριγγάκης «η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις για την εθνική κυριαρχία της από την Τουρκία».

«Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σταθερές και να προάγονται οι δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης του κράτους δικαίου. Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος κρίκος ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, όπως έχουν σημειώσει αρκετοί υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για την Ελλάδα να εκπληρώσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο όταν δαπανά συνεχώς πολύτιμους πόρους για να αμυνθεί έναντι της επιθετικής και προκλητικής συμπεριφοράς που προέρχεται από ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Οι συνήθεις προκλήσεις της Τουρκίας για την κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να σταματήσουν».

Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στην κλιμάκωση των παραβιάσεων τις τελευταίες εβδομάδες.
«Τον Απρίλιο, τα τουρκικά F-16 συμμετείχαν σε μπαράζ παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών Παναγία, Οινούσσες και Φαρμακονήσι.
Την ημέρα εκείνη καταγράφηκαν περίπου 163 παραβιάσεις και 43 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένη ελληνική επικράτεια, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε υψόμετρο μόλις 1.000 ποδιών», αναφέρεται ενδεικτικά.

Το ΑΗΙ επισημαίνει ότι «κάθε φορά που η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικά μαχητικά για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο παραβιάζει ταυτόχρονα και τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) ο οποίος ορίζει ότι οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιούν στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από την Αμερική μόνο για «νόμιμη αυτοάμυνα».

«Η Τουρκία παραβιάζει την AECA κάθε φορά που χρησιμοποιεί αεροπλάνο που προμηθεύεται από τις ΗΠΑ για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο”», αναφέρει ο κ Λαριγγάκης.

Η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η σχέση Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας είναι ισχυρή και σταθερή και η πρόσκλησή σας προς τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη υπογραμμίζει ακριβώς αυτό. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία και να δεσμευτείτε για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, που αμφισβητούνται με πολλαπλούς τρόπους από την Τουρκία. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι επιζήμια για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι ένας αποτυχημένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που συμπαραστέκεται στη Ρωσία, το Ιράν και εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες, όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι ΗΠΑ πρέπει να επιδείξουν ισχυρή, αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ελλάδας συνεχίζοντας να ενισχύουν τις σχέσεις σε όλους τους τομείς και εφαρμόζοντας το κράτος δικαίου στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος