Η Καραχάλιου γίνεται «αθλητικός μετανάστης» – Γιατί χάνει η Ελλάδα την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας

Του Θάνου Νικηταρά

Σαν «βόμβα» έσκασε στον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως στην ιστιοπλοΐα η απόφαση της Βασιλείας Καραχάλιου να αλλάξει πανιά.

Η τριταθλήτρια Ευρώπης, η οποία κατέλαβε την 9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δεν θα αγωνιστεί με την Ελλάδα στο Παρίσι το 2024.

Μια απόφαση την οποία ανακοίνωσε η ίδια μέσω Facebook την Κυριακή και φαίνεται πως είχε παρθεί εδώ και καιρό, καθώς η ίδια δεν άντεχε το κλίμα που υπήρχε στην ΕΙΟ.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν η τότε διοίκηση της ΕΙΟ ζήτησε από τους αθλητές των εθνικών ομάδων να υπογράψουν μια δήλωση με την οποία θα δήλωναν ότι δεν πρόκειται να προσφύγουν για οποιοδήποτε θέμα κατά της Ομοσπονδίας σε αθλητικά ή πολιτικά δικαστήρια.

Η Βασιλεία Καραχάλιου αρνήθηκε να υπογράψει τη συγκεκριμένη δήλωση με την ΕΙΟ να την καλεί σε απολογία μετά από λίγους μήνες με αφορμή ότι εμφανίστηκε σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος με φόρμα της Εθνικής και λογότυπο προσωπικού χορηγού.

Η Καραχάλιου δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον του ΔΣ για να απολογηθεί.

Οπως φαίνεται από τα πρακτικά του Δ.Σ. της ΕΙΟ το οποίο έγινε τον Νοέμβριο του 2017 ο τότε γγ της ΕΙΟ, κ. Παπαθανασίου αναφέρει:

«Το χειρότερο απ’ όλα όμως δεν είναι αν συμμετείχε ή δεν συμμετείχε, είναι ότι ενώ έχει ειδοποιηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό να πάρει τα ρούχα της εθνικής ομάδος για να φοράει στις απονομές, αρνείται εντέχνως πλην σαφώς να φοράει το εθνόσημο και μάλιστα η δικαιολογία από ανθρώπους του περιβάλλοντός της ήταν οι άλλες αθλήτριες γιατί δεν φοράνε, δηλαδή οι άλλες άλλων χωρών. Λοιπόν, αυτό είναι το βασικότερο, τώρα όσον αφορά την έγκριση, ήρθε εκπροθέσμως ένα γράμμα από τον ΙΟΠ, που μιλάει για το παγκόσμιο κύπελλο, αφού είχε αναχωρήσει η αθλήτρια και μετά, αυτό όμως δεν πειράζει, εφόσον είναι με δικά της έξοδα δεν μας πειράζει αλλά αφορά μόνο το World champ, όχι τον άλλο αγώνα. Εν τοιαύτη περιπτώσει θα ήταν γελοίο να αρνηθούμε, εφόσον εγκρίναμε το παγκόσμιο κύπελλο και ο άλλος είναι στην συνέχεια, θα ήταν γελοίο».

Επιπλέον η νυν πρόεδρος Νίκη Αναστασίου ζήτησε τότε να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο η Καραχάλιου, ενώ στη συνέχεια έκανε επίθεση στην πρωταθλήτρια και την μητέρα της.

«Αρα εμείς έχουμε την μάνα της, δεν έχουμε αθλήτρια την Καραχάλιου, έχουμε την μάνα της, ένα παραπάνω λοιπόν που πρέπει να φάει κλωτσιά και να φύγει από εδώ μέσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα το φινάλε του εγγράφου, το οποίο έχει την υπογραφή του κ. Δημητρακόπουλου αναφέρεται:

«Τέλος, εάν η αθλήτρια δεν επιθυμεί να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελληνική Εθνικής Ομάδας, έχει τη δυνατότητα για άλλες επιλογές για τις οποίες θα συνηγορήσουμε εάν χρειαστεί».

Ολα αυτά λοιπόν προκάλεσαν την αντίδραση της, η οποία ανέφερε στην σελίδα της στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook):  

«Θα ήθελα να ευχηθώ υγεία και μια καλύτερη χρονιά στην Ελλάδα μας! ΈΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (και ας σπέρνουν τους σπόρους διχόνοιας για να μας διχάσουν) ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. Καθώς είμαι σε διαδικασία αλλαγής εθνικών χρωμάτων στα πανιά μου, (και μόνο στα πανιά μου, γιατί η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ είναι χαραγμένη με τατουάζ στην καρδιά μου), σαφώς σας οφείλω έναν απολογισμό και τους λόγους αποχώρησής μου από τα εθνικά χρώματα.
Τον αγώνα που έκανα βαδίζοντας προς την Ολυμπιάδα του Τόκιο (και δεν αναφέρομαι για τον αγώνα μέσα στην θάλασσα) ΑΔΥΝΑΤΩ να τον επαναλάβω, καθότι οδηγεί σε μόνο έναν προορισμό, την αποτυχία των στόχων που έχω για την Ολυμπιάδα στο Παρίσι, και επεξηγώ:

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Παντελώς απούσα, ενδιαφέρεται μόνο στον βαθμό που οι αθλητές την υποβοηθούν να διαφημίσει “υποτιθέμενο έργο που έχει παράξει” (δείτε την χρησιμοποίηση του βίντεο “Άνεμοι Αλήθειας” των πρωταθλητών ιστοπλοΐας). Θυσία όλα στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακοί αθλητές να παραπαίουν μεταξύ λύσεων όπως τα reality, η ζητιανιά…η νύχτα!

Η Ε.Ο.Ε: Εδώ βασιλεύουν οι προσωπικές φιλοδοξίες για διεθνή ανέλιξη. Παρεπιπτόντως, ας μας πουν τον ρόλο που έπαιξε η ΕΟΕ στην παραίτηση του ξένου προπονητή μου, ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (υπάρχουν οι γραπτές συνομιλίες μεταξύ εμού και του προπονητή μου, με την ΕΟΕ), και βέβαια γνωρίζοντας μετά την ζημιά που έκαναν με συμπεριέλαβαν με “φωτογραφικές διατάξεις” στις Ολυμπιακές υποτροφίες των 450 ευρώ μηνιαίως μέχρι το 2024, την οποία υποτροφία ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Ας μας εξηγήσει η ΕΟΕ από ποιές “πλουσιοπάροχες” απολαβές περιμένει να πληρώσουν οι αθλητές ή ο…..ξένος προπονητής, όπως απαίτησαν, τα υπέρβαρα των αποσκευών (μετεωρολογικός σταθμός και θάλαμος αποκατάστασης) για την μεταφορά τους στο Τόκυο. Την ίδια ώρα που η ΕΟΕ κάνει συμβόλαια εχεμύθειας με οίκους μόδας, για την ενοικίαση του Καλλιμάρμαρου, την περιουσία δηλαδή του βαρύτατα φορολογούμενου Έλληνα και αντί τα έσοδα να πηγαίνουν στην στήριξη των αθλητών, καταλήγουν σε δεξιώσεις και σουαρέ την ίδια στιγμή που οι αθλητές οδηγούνται σε παύση και απελπισία.

Η ΕΙΟ: Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2017 η ΕΙΟ μου ζήτησε να αλλάξω εθνικότητα και μάλιστα θα…συνηγορούσε σε αυτο. Η ΕΙΟ λοιπόν αναφέρει στο νέο της αγωνιστικό πρόγραμμα (αν δεν το εξαφανίσει όσο διαβάζετε αυτό το κείμενο..) την πλήρη οικονομική στήριξη του πρωταθλητή κάθε Ολυμπιακής κλάσης. Ταυτόχρονα παραμονές του πανελληνίου πρωταθλήματος 2021 των Ολυμπιακών κλάσεων με καλεί η πρόεδρος της ΕΙΟ στην ομοσπονδία για να με προειδοποιήσει αυτολεξεί…”Κάτσε να δούμε τι θα γίνει στο πρωτάθλημα” … δυό μέρες μετά κατάλαβα το νόημα των λόγων της μετά τα απαράδεκτα σφυρίγματα που δέχτηκα από την τζουρία, και φυσικά αρνήθηκα να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε τέτοιου είδους πρωταθλήματα. Εντωμεταξύ η αθλήτρια που εν τέλει κέρδισε το πρωτάθλημα μετά την δική μου αποχώρηση από αυτό, ήρθε στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα 68η, όταν εγώ ήρθα 3η. Αυτός ήταν ο βαθμός δυσκολίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Που αποσκοπούν; Στο να μην χρειάζεται να την πληρώνουν….Σας ευχαριστώ τώρα και πάντα για την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας!
Βασιλεία».

Δείτε το βίντεο «Ανεμοι της Αλήθειας»: 

Η απάντηση της ΕΟΕ: «Δαπανήσαμε 45.000 ευρώ σε 1.5 χρόνο»

«Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της αθλήτριας Βασιλείας Καραχάλιου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει, ότι βασική προτεραιότητα της είναι η στήριξη, με κάθε τρόπο και μέσο των αθλητών και αθλητριών, στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 2017 μέχρι το 2021 και τους Αγώνες του Τόκιο η ΕΟΕ ενίσχυσε τις Αθλητικές Ομοσπονδίες αλλά και μεμονωμένους αθλητές για Ολυμπιακή Προετοιμασία, με το συνολικό ποσό των 4.879.529 ευρώ, παρότι η επιχορήγηση της από το κράτος για Ολυμπιακή Προετοιμασία ήταν 265.000 ευρώ για την τετραετία.

Όλα αυτά τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από χορηγούς αλλά και από την εκμετάλλευση των πόρων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επιπλέον, η ΕΟΕ μέσω του Προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο», είχε εξασφαλίσει για 130 αθλητές, εκτός από οικονομική ενίσχυση, πλήθος άλλων υπηρεσιών (ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία, παροχές σε γυμναστήριο, ακτοπλοϊκά ταξίδια, πανεπιστημιακές υποτροφίες κ.α.) εντελώς δωρεάν για όλα τα μέλη της Προολυμπιακής Ομάδας. Η Βασιλεία Καραχάλιου μάλιστα εκτός από εκτενή χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθώς ήταν ωφελούμενη του Προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο», «υιοθετήθηκε» από ιδιώτη χορηγό.

Αυτό που δεν αναφέρεται στη δημόσια τοποθέτηση της αθλήτριας Βασιλείας Καραχάλιου, είναι ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε στην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας το 2020 και το 2021 περισσότερα από 20.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών προετοιμασίας, για συμμετοχή σε αγώνες και για αγορά νέου σκάφους που χρησιμοποιήθηκε στους Ο.Α. του Τόκιο, καθώς και άλλα 10.000 ευρώ – πέρα από κάθε διαδικασία – για την κάλυψη εξόδων ενοικίασης σπιτιού στην Enosima της Ιαπωνίας, μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η Βασιλεία Καραχάλιου εισέπραξε και το πριμ των 10.000 ευρώ που έδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε κάθε αθλητή που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Παράλληλα η ΕΟΕ κάλυψε το κόστος για το υπέρβαρο του δικού της εξοπλισμού για το ταξίδι προς το Τόκιο, ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 6.000 ευρώ, αλλά και για την επιστροφή, το κόστος για το υπέρβαρο ολόκληρης της ιστιοπλοϊκής ομάδας.

Δηλαδή η ΕΟΕ δαπάνησε για τη Βασιλεία Καραχάλιου, μόνο μέσα σε 1,5 χρόνο, συνολικά 46.000 ευρώ!

Επίσης η ίδια η πρωταθλήτρια γνωρίζει πολύ καλά τη στήριξη που είχε σε διάφορα θέματα, – πέρα από το οικονομικό – καθ’ ολόκληρο το διάστημα της Προολυμπιακής προετοιμασίας, έχοντας μάλιστα πολλές φορές συναντηθεί προσωπικά με τον Πρόεδρο Σπύρο Καπράλο.

Παρόλα αυτά η κα Καραχάλιου έδειξε πολλές φορές ανάρμοστη στάση απέναντι στην ΕΟΕ, με αποκορύφωμα την άρνηση της να ψηφίσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για την εκλογή των συναθλητών της στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στόχος της ΕΟΕ δεν είναι η αντιπαράθεση με τους αθλητές και σε καμία περίπτωση η επίλυση των όποιων προβλημάτων δημοσίως. Ωστόσο θα πρέπει η κοινή γνώμη να γνωρίζει όλη την αλήθεια έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό».

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ΕΟΕ έκανε δήλωση και ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο οποίος είπε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕA: 

«Η Βασιλεία Καραχάλιου είναι η κορυφαία ιστιοπλόος μας, απλά μια μεγάλη αθλήτρια πρέπει να δείχνει το μεγαλείο της και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Προσωπικά σας δηλώνω μάλιστα ότι δεν πρόκειται να τη βοηθήσουμε να αλλάξει υπηκοότητα γιατί θέλουμε να την καμαρώνουμε στις επιτυχίες της με την ελληνική σημαία και το εθνόσημο».

Καραχάλιου σε Καπράλο: «Κρίμα που ήσασταν και αθλητής»

Η Βασιλεία Καραχάλιου απάντησε στις δηλώσεις του Σπύρου Καπράλου με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ναι! Σας ακούσαμε κ. Καπράλο..και εσάς και την σαφέστατη απειλή σας ότι θέλετε να με….καμαρώσετε στο βάθρο και ΔΕΝ θα με βοηθήσετε συναινώντας στο να αλλάξω χρώμα πανιών, προφασιζόμενος εθνικά φρονήματα. Μόνο που η αιτία ΔΕΝ είναι θέμα “εθνικής” περηφάνιας! Αυτό που θέλετε να αποφύγετε είναι ο διεθνής ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ σας, σε προσωπικό επίπεδο.
Ακούστε όμως κι εμένα, στη τελευταία μου επικοινωνία μαζί σας…ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δεν πρόκειται να με…καμαρώσετε σε βάθρο ξανά, πολύ απλά διότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΜΕΣΩ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ, ΚΑΛΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΟΥ. Προτιμώ να περιμένω όσο χρειαστεί, ακόμα και αν αποφασίσετε να ΜΕ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙΤΕ ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, προκειμένου να απολαμβάνω, ψυχική ηρεμία και έναν στοιχειώδη σεβασμό για τους κόπους μου και την προσπάθεια μου.

ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ!!»

Η διαδικασία που απαιτείται για να αλλάξει σημαία στα πανιά

Αυτό έχει σημασία να δούμε πλέον είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η Καραχάλιο για να πάψει να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελλάδας.

Κατ’ αρχάς επειδή πρόκειται για αθλήτρια Ολυμπιακών Αγώνων πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους η Ολυμπιακή Επιτροπή και η ελληνική ομοσπονδία.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος αθλητής κάνει αρχικά αίτηση στην εθνική ομοσπονδία της χώρας, την οποία θέλει να εκπροσωπήσει. Αν η χώρα κάνει δεκτή την αίτηση, τότε πρέπει ν’ ακολουθήσει η σύμφωνη γνώμη της ομοσπονδίας και της Ολυμπιακής Επιτροπής της πατρίδας του αθλητή. Αυτό προβλέπει η ΔΟΕ γενικά για τα αθλήματα και όχι μόνο για την ιστιοπλοΐα. Εφόσον ανάψουν και αυτοί το «πράσινο» φως τότε το θέμα προχωράει και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί ο αθλητής ν’ αγωνιστεί για άλλη χώρα κι ας μην είναι υπήκοός της.

Οι φωτογραφίες από τα πρακτικά του Δ.Σ: 

Η Καραχάλιου γίνεται «αθλητικός μετανάστης» – Γιατί χάνει η Ελλάδα την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Η Καραχάλιου γίνεται «αθλητικός μετανάστης» – Γιατί χάνει η Ελλάδα την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας Η Καραχάλιου γίνεται «αθλητικός μετανάστης» – Γιατί χάνει η Ελλάδα την πρωταθλήτρια ιστιοπλοΐας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος