Γρ. Λέων: Εβδομήντα μάρτυρες έχουν δέσει την υπόθεση – Υπάρχουν ευρήματα και μιλάνε (video)

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της 33χρονης μητέρας από την Πάτρα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας και την εκ νέου διερεύνηση των άλλων δύο, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, μίλησε για το πώς φτάσαμε στην διαλεύκανση της υπόθεσης. «Εάν κάποιος μελετήσει σωστά τα ευρήματα, αυτά μιλάνε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

«Ο αγώνας είναι όλων των συναδέλφων επιστημόνων που είχαν τα περιστατικά στα χέρια τους και έκαναν πάρα πολύ θαρραλέες προσπάθειες ακόμα και να αναθεωρήσουν τις αιτίες θανάτου στο πλαίσιο μίας υπηρεσίας. Αυτό που εγώ έκανα ήταν ότι έδινα μία άλλη εκδοχή που απελευθέρωσε πολλούς συναδέλφους μου γιατρούς ώστε να πουν όλα τα βιώματά τους κατά τη διάρκεια των νοσηλειών και όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έπρεπε να καταθέσουν», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Υπάρχουν ευρήματα και μιλάνε

Όπως είπε ο κ. Λέων, «εβδομήντα μάρτυρες έχουν δέσει αυτή την υπόθεση. Σε αυτό δεν συνέβαλα μόνο εγώ. Ο καθένας από το μετερίζι έκανε υποδειγματική δουλειά».

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν είχε υποψιαστεί την εμπλοκή της μητέρας των τριών παιδιών από την Πάτρα απάντησε ότι «στην επιστήμη έχουμε δεδομένα, έχουμε ιατροδικαστικά και τοξικολογικά ευρήματα. Εάν κάποιος μελετήσει σωστά τα ευρήματα μιλάνε. Έχουμε επίσης εξαίρετους ιατροδικαστές. Υπάρχουν ιατροδικαστές που μπορεί να πέσουν σε μια αστοχία, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ότι έχουμε αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό».

Σχολιάζοντας την ιατροδικαστική εξέταση στη Μαλένα, ο κ. Λέων είπε ότι ευτυχώς η αστοχία αφορούσε την αιτία θανάτου. «Αν είχαμε αστοχία ως προς τα ευρήματα θα είχαμε έναν φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά».

Επικρατέστερο σενάριο και για τα άλλα δύο περιστατικά θανάτου η εγκληματική ενέργεια

Εδώ ευτυχώς είχαμε μία ιστολογική εξέταση με άψογη διαδικασία από έναν εξαιρετικό επιστήμονα. Είχαμε τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα. Αυτό που έγινε εσφαλμένα ήταν η εκτίμηση της συναδέλφου που έδωσε έναν παθολογικό αίτιο και μία εκτίμηση που ίσως καθυστέρησε τη διαδικασία. Και τώρα ακόμα αν δεν είχαμε το τρίτο περιστατικό, έγκλημα δεν μπορεί να υπάρχει με παθολογικά αίτια. Ήταν βέβαιο ότι από τη στιγμή που ανέλαβαν εμπειρότεροι συνάδελφοι ήταν βέβαιο ότι πάλι θα οδηγούμασταν σε ασφαλή συμπεράσματα».

Αναφερόμενος στα δύο πρώτα περιστατικά θανάτου, ο κ. Λέων είπε ότι το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου είναι πιθανό: «Είμαι βέβαιος ότι από την στιγμή που έχει επιβεβαιωθεί η εγκληματική ενέργεια με κάποιον εξωγενή παράγοντα στο πρώτο περιστατικό είναι βέβαιο ότι κάπως έτσι θα επιβεβαιωθούν και τα άλλα δύο περιστατικά. Νομίζω όμως ότι η εγκληματική ενέργεια και τα άλλα δύο περιστατικά είναι το επικρατέστερο σενάριο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος