Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – Η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια άμεσα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν σήμερα οι αγορές τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τη στιγμή που το κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές χώρες έχει ανέλθει σε υψηλά ιστορικά. Η αγωνία κορυφώνεται καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ έχει καταστήσει σαφές ότι η χαλαρή γραμμή θα τελειώσει σύντομα εφόσον η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον βοήθεια και ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει στο 7%.

Παράλληλα έχει παραδεχτεί ότι ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος διογκώθηκε λόγω των αγορών ομολόγων κατά την κρίση του covid, είναι μεγαλύτερος από όσο θα έπρεπε. Ως εκ τούτου, αναλυτές εκτιμούν ότι η συνεδρίαση της Fed δώσει ένα πιο σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προετοιμάζοντας τις αγορές για αυξήσεις των επιτοκίων στα τέλη Μαρτίου. Το κρίσιμο βέβαιο ερώτημα είναι πόσο θα αυξηθεί η τιμή του χρήματος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός και αν θα ακολουθήσει σύντομα και πόσο σύντομα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, «κατεβάζοντας τον πήχη» κατά 0,4% στο 3,9% για φέτος, ενώ για το 2022 προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στο 2,5%. Παράλληλα προβλέπει τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ, όπως υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τα μέσα του έτους φέτος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για την συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα. «Πρέπει όμως να σπεύσουμε να την αποκτήσουμε, διότι τα οφέλη της ξεπερνούν τα οφέλη που θα έχουμε λόγω ελληνικών ομολόγων και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα προσελκυστούν κεφάλαια». «Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αυτή τη στιγμή γύρω στα 100 περίπου funds – κεφαλαιακοί οργανισμοί – ασχολούνται με την Ελλάδα. Όταν πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, θα γίνουν 1.000. Επομένως, καταλαβαίνετε ότι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την προσέλκυση επενδύσεων, τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το καλό είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε έχοντας περάσει τόσες δυσκολίες. «Τα παθήματα ας γίνουν μαθήματα και για εμάς αλλά και για τους εταίρους μας. Ένα μάθημα που έχουμε όλοι μας πάρει, είναι ότι δεν πρέπει να ακολουθούνται φιλοκυκλικές δημοσιονομικές πολιτικές. Τι σημαίνει αυτό; Όταν έχεις ύφεση, δεν μπορείς να ζητάς από αυτόν που έχει ύφεση να παίρνει μέτρα λιτότητας. Στην Ελλάδα παίρναμε μέτρα που βελτιώναμε το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά η λιτότητα η οποία επεβλήθη δημιούργησε μεγαλύτερη ύφεση, χάναμε έσοδα και ό,τι κερδίζαμε δημοσιονομικά από το πρωτογενές αποτέλεσμα, το χάναμε από την απώλεια εσόδων. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει».

Μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, προβλέπει ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα εκπλήξει πλησιάζοντας το 9%. Για το 2022, τα υποδείγματα της ΤτΕ, δείχνουν ότι μία αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως 4,5% με 5% είναι εφικτή. Ο ίδιος εκτιμά συνακόλουθα, ότι η χώρα μπορεί να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα προς το τέλος του 2022 και σίγουρα το 2023.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό ο κ. Στουρνάρας είπε ότι πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες και πρόσθεσε πως είναι «βέβαιος ότι η κυβέρνηση τους λαμβάνει υπόψη. Υπάρχει μια διαβούλευση, η ΤτΕ είναι ένας από τους οργανισμούς που θα προσφέρει την τεχνογνωσία της. Με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα αμείβεται περίπου το 27% του εργατικού δυναμικού. Είναι δίκαιο αίτημα η αύξηση του κατώτατου.»
Σύνταξη: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος