Γ. Μαγιορκίνης: Μάσκα και στις κοντινές μας επαφές

Συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς επιβάλλει η εξέλιξη της πανδημίας, όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ειδικής ενημέρωσης που έγινε την Παρασκευή 28/8.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαγιορκίνης, τα κρούσματα την τελευταία περίοδο εμφανίζονται υψηλότερα των 200 με ήπιες αυξητικές τάσεις της επιδημιολογικής καμπύλης. Εμφανίστηκε στην ηλικιακή κατηγορία 20-30 μεγάλη διασπορά.

Στους νέους εμφανίζονται ήπια συμπτώματα και γι αυτό συχνά είναι αδιάγνωστοι και έτσι μεταδίδουν τον ιο γι’ αυτό γυρνώντας από τις διακοπές θα πρέπει να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα.

O κ. Μαγιορκίνης ζήτησε να υπάρξει αποφυγή κοινωνικών επαφών από επαφών για 7 με 10 ημέρες μετά την επιστροφή από τις διακοπές  όπως τόνισε καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να δούμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Προανέφερε ότι ή πανδημία εμφανίζει ήπιες αυξητικές τάσεις της χώρα μας εξαιτίας της επιστροφής από των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου ζήτησε μικροί και μεγάλοι να επιστρέφουν από τις διακοπές τους μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.  Έκανε σύσταση για χρήση μάσκας στις κοντινές επαφές μας με άλλους. Ενώ από τους νέους ζήτησε περιορισμό κοινωνικών επαφών και αν είναι δυνατόν αυτές να γίνονται με ένα μικρό αριθμό κοντινών φίλων.

Αναφερόμενος στα εμβόλια, είπε ότι είναι βασισμένα σε τεχνολογίες για μαζική παραγωγή, αλλά δεν βιαζόμαστε να τα δώσουμε στον κόσμο, εκπτώσεις δεν γίνονται πρέπει να είναι πλήρως ελεγμένα και να ανταποκρίνονται σε όλους τους κανόνες της ιατρικής.

Αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι όταν κάναμε το σύστημα “εκ περιτροπής” τα μισά παιδιά ήταν σπίτι τους, δεν είναι απλές οι απαντήσεις στο πως θα ανοίξουν τα σχολεία, τα επιδημιολογικά μοντέλα που λένε ποιο είναι το καλύτερο, δεν είναι απλά και τόνισε πάλι την αξία της χρήσης της μάσκας.

Για τους επαναμολυνθέντες ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα επαρκή τα στοιχεία για τη μελέτη του φαινομένου, αλλά τόνισε πως όσοι έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και έχουν αποθεραπευθεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με όλες τις προφυλάξεις.

Επίσης σχολίασε ότι δεν έχουν αλλάξει οι κατηγορίες των ευπαθών ομάδων και θα υπάρξουν από τον ΕΟΔΥ οδηγίες και για την αντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο.

Εξέφρασε την άποψη ότι λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, θα υπάρξει μείωση των περιστατικών που θα οφείλονται στη γρίπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος