Έξι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα μέσα στο 2021 – Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ: Οι πολίτες να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας (video)

Κάθε χρόνο υπάρχουν γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους από το χέρι κάποιου συγγενικού τους προσώπου. Δυστυχώς η έμφυλη βία έχει πολλά πρόσωπα και εκφάνσεις. Από τις 12 δολοφονημένες γυναίκες στη χώρα μας το 2020, ένα χρόνο μετά η λίστα των θυμάτων ολοένα και αυξάνεται: μέχρι στιγμής έξι γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους ή συγγενείς τους, με τελευταίο θύμα την 31χρονη στη Δάφνη. Για το θλιβερό αυτό γεγονός μίλησαν στην ΕΡΤ η Άννα Ευθυμίου, εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ και ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον το 2020 υπήρξε μια αύξηση στα περιστατικά βίας. Στην συντριπτική πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες. Μέχρι στιγμής το 2021 διαφαίνεται μία αύξηση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για έξαρση του φαινομένου. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου και αναλαμβάνουμε συνεχείς δράσεις προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν τα περιστατικά», δήλωσε στην ΕΡΤ η Άννα Ευθυμίου.

Έξι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα μέσα στο 2021 – Εκπρόσωπος ΕΛΑΣ: Οι πολίτες να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας (video)
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή του συζυγοκτόνου της Δάφνης στα Δικαστήρια.

Περιγράφοντας τα περιστατικά της έμφυλης βίας τα οποία καλούνται να διαχειριστούν ολοένα και πιο τακτικά οι αστυνομικοί, η κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «τα τελευταία έτη είναι κάποια περιστατικά που έχουν λάβει δημοσιότητα για τον τρόπο με τον οποίο διενεργήθηκαν, ωστόσο είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο για την αντιμετώπισή του δεν παίζει ρόλο η αστυνομία, αλλά γενικότερα η κοινωνία».

Μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ ζήτησε συνεργασία από όλους τους φορείς. Σχολιάζοντας την συμπεριφορά των δύο αστυνομικών που δεν έλεγξαν τις καταγγελίες για κακοποιητική συμπεριφορά του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου στη Δάφνη, επισήμανε:

«Σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο περιστατικό δεν πρέπει να λειτουργήσει αποθαρρυντικά. Θέλουμε τους πολίτες να καταγγέλλουν. Ο τρόπος διαχείρισης είναι μια εξαίρεση στον κανόνα. Οι αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ωστόσο ο πειθαρχικός έλεγχος συνεχίζεται. Δεν μπορώ να προδικάσω ποια θα είναι η ποινή. Ήταν ωστόσο άμεση η αντίδραση της ηγεσίας για το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές. Ήταν μια εξαίρεση δυστυχώς, η οποία δεν αντικατοπτρίζει τον καθημερινό αγώνα και έργο της Άμεσης Δράσης».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αστυνομίας «τα τελευταία δύο χρόνια, ιδίως για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα από την Ελληνική Αστυνομία. Έχουν ιδρυθεί ειδικές υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες έχουν εκπαιδεύσει τις υφιστάμενες υπηρεσίες. Συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η αστυνομία και η πολιτική ηγεσία διέκρινε ότι το φαινόμενο της οικογενειακής βίας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Με απόφαση του υπ. Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της ΕΛΑΣ θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία κάποια ειδικά γραφεία, τα οποία θα χειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε προανακριτικό επίπεδο και θα στελεχώνονται από εξειδικευμένο περιστατικό».

«Η παράδοση στις Αρχές δεν σημαίνει μεταμέλεια»

Από την πλευρά του ο ποινικολόγος, Γιάννης Μαρακάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα – Τόκιο» για τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας από τον σύζυγό της στη Δάφνη και την αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας υποστήριξε αρχικά ότι «θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα αγόρια μας. Οι συνεχείς καταγγελίες σίγουρα έχουν βοηθήσει, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει έξαρση. Στην Ελλάδα η μέση οικογένεια είναι μητριαρχική».

Απαντώντας σε σχετικά με το αν ο δράστης λειτούργησε με σχέδιο ακολουθώντας τηλεοπτικές οδηγίες προς επίδοξους δολοφόνους ο κ. Μαρακάκης τόνισε ότι «έχουμε πολύ δυνατό νομικό πλαίσιο και σύστημα. Δεν μπορεί να ξεγελάσει ο πολίτης τις Αρχές, σκαρφιζόμενος σενάρια τύπου Γλυκών Νερών. Η απλή παράδοση στις Αρχές δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μεταμέλεια και ούτε προκύπτει πουθενά ότι έκανε ότι μπορούσε για να σώσει τη ζωή της γυναίκας».

Μιλώντας από την εμπειρία του στα δικαστήρια ο Μαρακάκης τόνισε ότι «η τελευταία δεκαετία είχε πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με πολλά χρόνια συμβίωσης. Θεωρώ ότι περισσότερο επηρεάζουν οι κοινωνικές συνθήκες. Τα έξω επηρεάζουν το μέσα».

Η «μαύρη λίστα» των θυμάτων

  • Στις 17 Ιανουαρίου, μια 54χρονη γυναίκα βρίσκεται νεκρή μέσα σε λίμνη αίματος στα Μεσκλά Χανίων. Δράστης ο 48χρονος, Νορβηγός, σύντροφός της. Την δολοφόνησε με 14 μαχαιριές.
  • Στις 5 Απριλίου, η 28χρονη Κωνσταντίνα και ο αδερφός της βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα στο πατρικό τους στην Μακρινίτσα από τον 31χρονο πρώην σύζυγό της, ο οποίος δεν μπορούσε να αποδεχθεί τον χωρισμό τους. Παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα και αφαίρεσε τη ζωή δύο ανθρώπων.
  • Η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν Κράους, στις 11 Μαΐου, από τον 32χρονο σύζυγό της, παρουσία του 11 μηνών βρέφους της οικογένειας, είναι ίσως η πιο προβεβλημένη γυναικοκτονία στη χώρα.
  • Μετά από χρόνια κακοποιητικής συμπεριφοράς μια 64χρονη έπεσε θύμα, στις 3 Ιουνίου μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε από τον εν διαστάσει 75χρονο σύζυγό της. Το θύμα εντοπίστηκε αιμόφυρτο έξω από το πατρικό της στην Αγία Βαρβάρα.
  • Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό η 26χρονη Γαρυφαλλιά, αφού πρώτα κακοποιήθηκε βάναυσα, δολοφονήθηκε τον Ιούλιο από τον σύντροφό της στη Φολέγανδρο, όπου βρίσκονταν για διακοπές. Ο 32χρονος, ο οποίος επικαλείται ψυχολογικά προβλήματα,  την έσπρωξε στα βράχια και την άφησε να πνιγεί.
  • Mια 31χρονη μητέρα στη Δάφνη μαχαιρώθηκε χθες, Παρασκευή, μέχρι θανάτου από τον σύζυγό της, ο οποίος πήγε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και ομολόγησε τη δολοφονία της. Το ζευγάρι τσακωνόταν αρκετά συχνά. Η αστυνομία, μετά από καταγγελία, είχε κληθεί προ καιρού αλλά δεν έκανε τίποτα…

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος