Ουκρανική κρίση: Σκηνικό ανάφλεξης – Επαφές Σολτς στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών (video)

Στο Κίεβο ταξιδεύει σήμερα Δευτέρα και την Τρίτη στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι  και κατόπιν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις αποσκευές τους ο Γερμανός καγκελάριος μεταφέρει την προσδοκία ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε να καταγραφεί πρόοδος  στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει απο το Βερολίνο ο Ανταποκριτής της ΕΡΤ Γιώργος Παππάς πρόκειται για προσπάθεια του Όλαφ Σολτς να αποτραπεί μία πολεμική σύρραξη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.

Επιδίωξη του Γερμανού καγκελάριου είναι να επανέλθουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης Ρωσία και Ουκρανία στο λεγόμενο «Σχήμα της Νορμανδίας», τις τετραμερείς συνομιλίες με Γερμανία και Γαλλία.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι σίγουρη ότι θα δείξουμε την επιβεβλημένη αλληλεγγύη, όπως και στο παρελθόν», είπε ο Σολτς αναχωρώντας από το Βερολίνο για το Κίεβο. Ο κ. Σολτς θα επιστρέψει απόψε στο Βερολίνο, πριν την αυριανή του επίσκεψη στη Μόσχα. Το επιτελείο του Σολτς εκτιμά την κατάσταση «άκρως επικίνδυνη», και θα εξεταστεί σε όλες τις πτυχές της στη συνάντηση του καγκελάριου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Σελένσκι.

Η Ουκρανία ζητά επίμονα όπλα από τη Γερμανία, ωστόσο το Βερολίνο παραμένει στην απόφαση να μην εξάγει οπλικά συστήματα σε περιοχές και χώρες κρίσης.

Ο καγκελάριος Σολτς και στη Μόσχα θα προσπαθήσει να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο διαλόγου με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αν επιτεθεί στην Ουκρανία.

Πάντα υποβόσκει, όπως τονίζουν έμπειροι παρατηρητές, ο φόβος της προβοκάτσιας που θα δώσει το έναυσμα για εκκίνηση των εχθροπραξιών στα σύνορα των δύο κρατών.

Είναι σαφές ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι ίσως η πιο καθοριστική για την πορεία της κρίσης . Στην Ουάσιγκτον εκτιμάται πως ενδέχεται τα επόμενα 24ωρα να ξεκινήσει η μεγάλη ρωσική επιχείρηση, είτε με προβοκάτσια είτε τελείως ξαφνικά. Όπως είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αυτό προκύπτει από ένα συνδυασμό πληροφοριών αλλά και ενδείξεων στο έδαφος που έχουν ενταθεί τις τελευταίες 10 ημέρες. Ο κ Σάλιβαν ανέφερε ότι, το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει συντονισμένα αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς και για αυτό καλούνται οι Αμερικανοί να φύγουν όσο προλαβαίνουν. Αυτά τα πλήγματα είπε ποτέ δεν είναι ακρίβειας και πάντοτε υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Στην περίπτωση δε της Ρωσίας, τόνισε με νόημα δεν ξέρουμε αν οι ίδιοι θα θέλουν να πετυχαίνουν με ακρίβεια τους στόχους τους.

Η Ουκρανία παρέλαβε χθες Κυριακή, φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα χθες, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση. Aπέκτησε κυρίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

Με την ρωσική πλευρά  ωστόσο να διαμηνύει  δια του πρεσβευτή της στη Σουηδία,  Βίκτωρ Ταρίντσεφ ότι «δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους» και ότι «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση» είναι αναμενόμενο ότι και ο νέος γύρος επαφών που ξεκινά σήμερα ο κ. Σολτς  θα είναι δύσκολος.

Στο Κίεβο αναμένεται ότι θα συζητηθεί και η επιδίωξη του Β. Ζελένσκι  να υπάρξει  εντός 48 ωρών  συνάντηση με τη Ρωσία στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, πληροφορία που μετέδωσε  το BBC.  Ο Β. Ζελένσκι σύμφωνα με  δημοσίευμα της «Guardian” ζητά  με νέες δηλώσεις του  περισσότερες αποδείξεις  για την ενδεχόμενη εισβολή.

Η Ουκρανία ενδέχεται να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφύγει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Βρετανία.

Ο πρεσβευτής Βαντίμ Πριστάικο επεσήμανε ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι “ευέλικτη” σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι θα αποτελέσει αιτία πολέμου.

“Ενδέχεται, κυρίως καθώς απειλούμαστε με αυτό τον τρόπο, εκβιαζόμαστε από αυτό και πιεζόμαστε να το πράξουμε”, απάντησε ο Πριστάικο όταν ρωτήθηκε αν το Κίεβο μπορεί να αλλάξει τη στάση του σε ό,τι αφορά την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Κιέβου και ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα της χώρας και παραμένουν απόλυτη προτεραιότητα.

“Ο κύριος πρεσβευτής χρησιμοποίησε τη λέξη ‘ευελιξία’. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσει τι ακριβώς είχε στο μυαλό του”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πριστάικο έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του, οι οποίες, όπως είπε, παρερμηνεύθηκαν, εξηγώντας ότι η Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο είναι έτοιμη για πολλές υποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ.

Όταν ρωτήθηκε ξανά αν η Ουκρανία αλλάζει στάση σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Πριστάικο απάντησε: “Όχι”.

Στο Κίεβο το κλίμα είναι δύσκολο για τους ανθρώπους άλλα οι κάτοικοι εκεί έχουν σφυρηλατηθεί  σε τέτοιες καταστάσεις καθώς η αντιδικία Ουκρανίας -Ρωσίας έχει ξεκινήσει από το 2014. Η κυβέρνηση έχει συμβάλει καθοριστικά με τη στάση της στη διατήρηση της ψυχραιμίας  και οι Ουκρανοί έχουν εμπιστοσύνη στο στρατό τους όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο δημοσιογράφος στο Κίεβο Κώστας Ονισένκο .

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει επίθεση. “Οι ΗΠΑ θα δώσουν γρήγορη και αποφασιστική απάντηση εάν η Ρωσία επιτεθεί”, διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του, Αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τον Τζο Μπάϊντεν στο Κίεβο και ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, προσωπικό πολλών πρεσβειών συνεχίζει να αποχωρεί από την Ουκρανία, την ώρα που το Κίεβο τονίζει ότι δεν πρόκειται να κλείσει τον εναέριο χώρο, παρά τις ακυρώσεις πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες.

Σήμερα μετά την Ελλάδα και η Σερβία συνέστησε στους πολίτες της να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς, Αχιλλέας Πατσούκας, Λένα Αργύρη 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος