Ενημέρωση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ από υπουργούς για ΕΝΦΙΑ, συντάξεις, αφορολόγητο, χρέος (video)

Για την πορεία της αξιολόγησης και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι πέντε υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου του κυβερνητικού έργου.

Ο υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένο για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ για την συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 67% των ιδιοκτητών, θα παραμείνει ο ίδιος. Παράλληλα, ο υπουργός τους ενημέρωσε, ότι αύξηση θα δει το 15% των υπόχρεων στην καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ποσοστό στο οποίο περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές, στις οποίες όμως η επιβάρυνση θα είναι 20 ευρώ το χρόνο.
Στο 15% των υπόχρεων των οποίων θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ώστε να μην περικοπούν από το 2019, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι “δεν είναι της ώρας αυτά”.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το θέμα τωρα πια, είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία. Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης επιδιώκεται δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από την πλευρά του ανέφερε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 100% του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για το 2020, το 75% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στις φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές παροχές, ενώ από το 2021 και μετά το ποσό του υπερπλενάσματος θα μοιράζεται εξίσου, κατά 50% σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νάσος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Εξάλλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μία νέα ρύθμιση, η καθιέρωση του στεγαστικού επιδόματος.
Το εν λόγω επίδομα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά 1.350.000 άτομα και το κόστος του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, συνολικά. Η κ. Φωτίου είπε το επίδομα θα δοθεί σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα άτομο μέχρι και 210 ευρώ για οικογένεια. Επίσης, η κ. Φωτίου είπε ότι στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπεται η εγγραφή στον ΟΑΕΔ, όλων των δικαιούχων του επιδόματος αλληλεγγύης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος