Εν αναμονή για νέο δίχτυ προστασίας από το υψηλό ενεργειακό κόστος

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για ένα νέο δίχτυ προστασίας οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων από το κύμα ανατιμήσεων στα καύσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδοτήσεις θα αναπροσαρμοστούν καθώς εξετάζεται μία μεγαλύτερη επιδότηση του ρεύματος στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις προκειμένου να περιοριστεί το κόστος παραγωγής που μετακυλίεται και στις λιανικές τιμές των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι σχεδιάζεται στοχευμένη αύξηση της επιδότησης σε μη οικιακά τιμολόγια ώστε να ανέλθει στο 75% σε ενεργοβόρους κλάδους. Ωστόσο η εφαρμογή του σχεδίου απαιτεί την έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπή ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο μέτρο να θεωρηθεί έμμεση κρατική ενίσχυση.

Ενδεικτικό πάντως των πιέσεων που ασκούν οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι ότι η τιμή στην αμόλυβδη έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 5% μέσα σε μία εβδομάδα ενώ αύξηση μεγαλύτερη του 10% έχει καταγράψει και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Ως εκ τούτου το Υπουργείο Ενέργειας αναμένεται μέσα στο επόμενο 24ωρο να ανακοινώσει νέα μέτρα ανάλογα με αυτά που ίσχυαν και τον προηγούμενο μήνα.

Στο μενού περιλαμβάνεται:

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος να καλύπτει και πάλι τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης και πιο συγκεκριμένα η επιδότηση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

–          Θα αφορά τις κύριες κατοικίες, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 4,2 εκατ. παροχές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

–          Στην περίπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 51 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, τα μέτρα στήριξης φαίνεται πως θα είναι τα ίδια με τον Ιανουάριο. Επομένως, η ενίσχυση της πολιτείας (μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης) θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Η ενίσχυση θα καλύψει το σύνολο της κατανάλωσης και όλους τους καταναλωτές.

–          Ισάξια με τον προηγούμενο μήνα θα είναι και η έκπτωση που θα παρέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία θα απορροφήσει 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα από τις αυξήσεις των τιμών χονδρεμπορικής.

–          Επομένως, το συνολικό όφελος για κάθε οικιακό καταναλωτή αερίου θα ανέλθει σε 40 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, όπως και τον Ιανουάριο.

Αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, και η επιδότηση στα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος παραμείνει στο 65% και οριζόντια, τότε το ποσό ενίσχυσης θα είναι 65 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση δεν θα καλύψει τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα σε σταθερή ανταγωνιστική χρέωση.

Την ίδια στιγμή, μικρή μείωση θα υπάρξει στην ενίσχυση των εμπορικών καταναλωτών αερίου, με την επιδότηση να καθορίζεται για τον Φεβρουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η επιδότηση ήταν 30 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος