Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα πάρουν τα €400-Την Μ. Τετάρτη η καταβολή των €800 (video)

Αρχίζουν οι διαδικασίες για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης των 400 € σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Από αύριο, αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σε εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Έκτακτη ενίσχυση των 400 €

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ θα πάρουν όσοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες και δεν έχουν λάβει το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η συγκεκριμένη δράση αφορά σε περίπου 155.000 άνεργους συμπολίτες μας που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, ενώ η δαπάνη για τη δράση προβλέπεται στα 65 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Σήμερα, η κυβέρνηση προχωράει σε ένα ακόμα σημαντικό μέτρο στήριξης της οικονομικά ευαίσθητης και ευάλωτης κοινωνικής ομάδας των άνεργων συμπολιτών μας και, συγκεκριμένα, αυτής των μακροχρονίως ανέργων. Μετά την αναγκαία αναμόρφωση των προγραμμάτων ανεργίας προς όφελος των πιο αδύναμων, παρέχουμε έκτακτη οικονομική στήριξη σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους, ύψους 65 εκατ. ευρώ. Απλώνουμε το δίχτυ προστασίας μας από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού, καλύπτοντας πλέον περίπου 500.000 άνεργους συμπολίτες μας».

Οι προϋποθέσεις

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αφορά, όσους εγγεγραμμένους ανέργους απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου και ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, δηλαδή, από την 1 Απριλίου 2019 έως και τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παραμένουν άνεργοι και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής των 400 ευρώ, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

– Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμέτοχη σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ) και δεν θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, δεν πρέπει να προβούν σε καμία ενέργεια.

– Για όσους ανέργους έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές και θέλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

– Για όσους ανέργους δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, θα καταχωρίσουν εντός ορισμένης προθεσμίας τα στοιχεία τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις διαδικασίες καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα ανακοινωθούν, μετά τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επιπρόσθετα ολοκληρώθηκε η δίμηνη παράταση σε 200.000 ανέργους που έληξε η επιδότησή τους, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο Επίσης, θα δοθεί δίμηνη παράταση και σε όσους έληξε η επιδότησή τους τον Απρίλιο. Αφορά 40.000 άτομα.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε εντός του χρονικού διαστήματος που είχε ανακοινώσει η Διοίκηση του ΟΑΕΔ η καταβολή της 2μηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, σε όσους ανέργους έληξε η επιδότηση τους εντός του πρώτου διμήνου του 2020, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας και την άμεση και αποτελεσματική ανακούφιση των ανέργων.

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός του Μαρτίου 2020, θα προκαταβληθεί ο πρώτος μήνας της παράτασης από τις αρχές της εβδομάδας και ο δεύτερος μήνας της παράτασης θα καταβληθεί τον Μάιο. Η δίμηνη παράταση επιδομάτων ανεργίας αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

-Δικαιούχοι της τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), ποσό προσαυξανόμενο κατά 10% επιπλέον για κάθε προστατευόμενο μέλος του δικαιούχου ανέργου.

-Δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

-Δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας–έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως). Υπενθυμίζεται πως η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα,μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση.

Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν μειωμένο ποσό, αναλογικά με το διάστημα που απώλεσαν το δικαίωμα επιδότησης.

Επίδομα 800 ευρώ

Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από αύριο, 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν άλλες δύο φάσεις πληρωμών, οι οποίες είναι οι εξής:

Β΄ φάση: από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.

Γ΄ φάση: από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορονοϊό, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει το υπουργείο Εργασίας.

Με σχετική ρύθμιση, επεκτείνεται το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους, έναντι πέντε που προβλέπεται σήμερα.

Ειδική αποζημίωση στα στελέχη του Λιμενικού

Σε καταβολή ειδικής αποζημίωσης για τις επιπλέον νυχτερινές ώρες εργασίας προς τα στελέχη του λιμενικού που εκτελούν υπηρεσία σε πλοία – σκάφη του λιμενικού και υπάγονται στις λιμενικές αρχές των νομών Έβρου – Λέσβου – Χίου – Σάμου και Δωδεκανήσων, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας. Με εγκύκλιο που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα θα περιγράφονται αναλυτικά οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης.

Πηγή:ΕΡΤ,ΟΑΕΔ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος