Διπλωματικός μαραθώνιος ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος τονίζει με έμφαση πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί και θα επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο.

Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αύριο θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά τη συνάντηση με το βασιλιά, τόνισε ότι είναι κοινή αντίληψη πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή.

Εξάλλου, μήνυμα ότι η Ελλάδα- ως εγγυητής του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου- θα υπερασπιστεί και τα επιβάλλει την εφαρμογή του έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από την πλευρά του και o Στέλιος Πέτσας σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει την δύναμη να προασπιστεί τα εθνικά και κυριαρχικά της δικαιώματα.

Οι δηλώσεις

Π. Παυλόπουλος: “Ακούμε όλοι τους γείτονες να μιλούν για την ένταξη τους στο χώρο της Ευρώπης και να διατείνονται, ότι είναι Ευρωπαίοι. Μακάρι να το εννοούσαν. Τους διαμηνύουμε ότι , το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα είναι θέμα ευρωπαϊκής συνείδησης και πίστης στις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και ευρωπαϊκού πολιτισμού, αντιθέτως η γειτονική μας χώρα απομακρύνεται συνεχώς από αυτές τις αρχές και τις αξίες.

Ν. Δένδιας: Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, κάτι σημαίνει, όπως κάτι σημαίνει το ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι μακριά από τα σύνορα τους στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες και καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα δυο μνημονια λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή.

Σ. Πέτσας: Όσον αφορά το θέμα της Χάγης, το οποίο σχετίζεται με όλα τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, η κυβέρνηση διατηρεί πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων για να κάνει αυτό που θα χρειαστεί στο χρόνο που η ίδια θα επιλέξει. Και αυτό το κάνουμε, γιατί έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και έχουμε τη δύναμη να προασπίσουμε τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Διγλωσσία και έλλειψη στρατηγικής

Για αδυναμία της Κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: “Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019 μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών δήλωνε, μεταξύ άλλων: «Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου». Και σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: «Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις… Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά:  τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος