Η τουρκική προκλητικότητα στις επαφές Δένδια-Αίγυπτος: Άκυρα και ανυπόστατα τα μνημόνια (video)

Η διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας και το ενδεχόμενο κυρώσεων για την αυξανόμενη παραβατικότητά της, φαίνεται ότι δεν πτοεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες, προανήγγειλε νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και έφτασε να μιλά για ανατροπή της συνθήκης των Σεβρών. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες την ελληνική θέση για το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, παραθέτοντας τους λόγους που αυτά θεωρούνται κατά την κρίση της Ελλάδος ανύπαρκτα. Ο κ. Δένδιας επισκέπτεται σήμερα τη Σαουδική Αραβία, αύριο Τετάρτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία μεθαύριο Πέμπτη.

Το πρόγραμμα του Ν. Δένδια

Από τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σειρά επισκέψεων στη Μέση Ανατολή, όπου θα έχει συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και διμερή θέματα.

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh. Στη συνέχεια, έγινε δεκτοςς από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdul Aziz Al Saud.

Ακολούθησε συνάντηση με τον ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud και τον υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel Jubair.

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον κυβερνήτη του Ταμείου Κρατικών Επενδύσεων, PIF Yasir Othman Al- Rumayyan και τα μέλη του ΔΣ του Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας, Δαπιστώθηκε έντονο ενδιαφέρον για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Αύριο, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.

Χθες, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη και του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους τα memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θεωρούνται -κατά την κρίση της Ελλάδας- ανύπαρκτα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα αυτά τα δύο memoranda και ζητάει να μην πρωτοκολληθούν.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Die Welt χαρακτηρίζει ριψοκίνδυνο στοίχημα τις κινήσεις της Τουρκίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο και την επιθυμία για δημιουργία μιας νεο-οθωμανικής ζώνης επιρροής που θα περιλαμβάνει και τη Λιβύη.

“Στόχος του είναι να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του και να μετατρέψει την Τουρκία σε μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία”, αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι επιδιώκει την αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικές ειδήσεις:

Στ. Πέτσας:Η ευθύνη που οδήγησε την Τουρκία εκτός ΕΕ, βαρύνει αποκλειστικά την ίδια(video)
Ενημέρωσε τον Γ.Γ του ΟΗΕ ο Δένδιας-Συνεχίζει ο Ερντογάν (video)
Ν. Δένδιας: Ανύπαρκτα τα memoranda Τουρκίας- Λιβύης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος