Φόβος & απόγνωση στο Αφγανιστάν – Έρευνες των Ταλιμπάν από πόρτα σε πόρτα

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες Αφγανοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις που θα τους μεταφέρει εκτός συνόρων. Ανήμερα της επετείου της ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν, κάτοικοι στην πρωτεύουσα Καμπούλ και σε αρκετές πόλεις διαδήλωσαν εναντίον των Ταλιμπάν ανεμίζοντας την αφγανική σημαία, με αυτόπτες μάρτυρες να αναφέρουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες. Οι Ταλιμπάν εντείνουν τις έρευνες σε σπίτια, καθώς έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον όσων συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και τις αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με έγγραφο που ενημερώνει τον ΟΗΕ για την υπόθεση.

Συγγενής ενός δημοσιογράφου που εργάζεται για το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle έπεσε νεκρός από σφαίρες Ταλιμπάν στο δυτικό Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι, αναζητώντας τον δημοσιογράφο, που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.  Ένα δεύτερο μέλος της οικογένειάς του τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση. Άλλοι συγγενείς του άνδρα κατάφεραν την τελευταία στιγμή να τραπούν σε φυγή.

Αντίσταση στους Ταλιμπάν οργανώνεται στην κοιλάδα Παντσίρ με τον πρώην Αφγανό αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ και τον γιο του νεκρού διοικητή Μασούντ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος  Αμρουλάχ Σάλεχ, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο αντίστασης στους Ταλιμπάν, εκφράζοντας  την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.

Ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση για συνομιλίες μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων ομάδων στην χώρα με σκοπό τον σχηματισμό μιας «αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επισήμανε ότι οι Ταλιμπάν δεν ελέγχουν προς το παρόν όλη την επικράτεια της χώρας.

Αρκετοί άνθρωποι έπεσαν νεκροί στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά των Ταλιμπάν ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν.

Στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη και περισσότεροι σήμερα. Δεκάδες τραυματίστηκαν, από πυρά των Ταλιμπάν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβασαν τη σημαία της ισλαμιστικής οργάνωσης και προσπάθησαν να υψώσουν την εθνική σημαία.Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια. 

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τους ιμάμηδες της χώρας να προτρέψουν σε ενότητα στις προσευχές της Παρασκευής, τις πρώτες αφότου πήραν την εξουσία.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή, ενδεικτικό της απελπισίας που επικρατεί είναι ότι μητέρες δίνουν τα παιδιά τους στους αμερικανούς στρατιώτες για να μπορέσουν να φύγουν από τη χώρα, σε βίντεο που κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Το χάος γύρω από το αεροδρόμιο συνεχίζεται, με τους Ταλιμπάν που ελέγχουν όλους τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό να μην αφήνουν ακόμα και πολίτες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα να περάσουν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποχώρηση διπλωματικών αντιπροσωπειών και Αφγανών συνεργατών δυτικών χωρών. Περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού από τις 14 Αυγούστου, ανέφερε  αξιωματικός του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετά αεροσκάφη για την απομάκρυνση 5.000 έως 9.000 ανθρώπων ημερησίως και πως ο στρατός είναι έτοιμος να αυξήσει τον ρυθμό των επιχειρήσεων εκκένωσης, την ώρα που χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, ζήτησαν από τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την ασφάλεια των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δώσει μια απάντηση στην κρίση στο Αφγανιστάν που θα εμποδίσει την περαιτέρω κλιμάκωσή της, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν. Το Πεντάγωνο όμως δηλώνει ότι οι δυνάμεις εκεί δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στην Καμπούλ και στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του στο ABC δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα και πως θα χρειαστεί οικονομική και διπλωματική πίεση – όχι στρατιωτική ισχύς- προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο  Τζο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου ότι με την αποχώρηση των Αμερικανών το χάος ήταν αναπόφευκτο, ενώ τόνισε ότι δεν κανείς δεν γνώριζε πως οι Ταλιμπάν θα καταλάμβαναν τόσο γρήγορα το Αφγανιστάν. Δεν απέκλεισε την περίπτωση δυνάμεις του αμερικανικού στρατού να παραμείνουν στο Αφγανιστάν και πέραν τις 31 Αυγούστου, ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την ΕΕ να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να συσπειρωθεί γύρω από ένα μεταναστευτικό σχέδιο, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλεσε την κατάσταση στο Αφγανιστάν «καταστροφική» για τους πολίτες της χώρας και τη Δύση.

Ενώ οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι «παγώνει» τα κονδύλια χρηματοδότησης προς το Αφγανιστάν, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Για τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στα τρόφιμα προειδοποιεί αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, καθώς παγώνει η διεθνής βοήθεια προς της χώρα, ενώ οι τιμές στα βασικά είδη έχουν ήδη εκτοξευτεί.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν  Άσραφ Γάνι που διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνείται ότι εγκατάλειψε την χώρα  με «καρότσια γεμάτα χρήματα» και εξακολουθεί  να ισχυρίζεται ότι έφυγε από τη χώρα μετά από σύσταση της ομάδας  για την ασφάλεια του.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος