Αρκούν δύο εβδομάδες lockdown; -Τι απαντούν Πουρνάρας- Καπράβελος

Αναπόφευκτο λόγω της αύξησης θετικότητας κρουσμάτων ως και 13%, χαρακτήρισε το lockdown ο καθηγητής μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας και εκτίμησε ότι τα μέτρα θα αρθούν “εάν πέσουμε κάτω από τα 1000 κρούσματα ημερησίως και η πορεία αυτή κρατηθεί σταθερή”. Από την πλευρά του ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ νοσοκομείου “Παπανικολάου”, Νίκος Καπράβελος, προειδοποίησε ότι “όσο είναι απότομη η αυξάνουσα πορεία του τρίτου αυτού κύματος, η φθίνουσα θα είναι πολύ μακριά”.

Ακόμη οι ΜΕΘ δεν είναι τόσο γεμάτες, αλλά αυτό θέλαμε να αποφύγουμε. Η Ελλάδα δεν έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή, τόνισε ο Σπύρος Πουρνάρας, επισημαίνοντας ότι “η αιτία της αυξημένης μετάδοσης δεν είναι απαραίτητα οι μεταλλάξεις”.

“‘Εφταιξε η φύση της νόσου”

Η Ελλάδα είναι πειθαρχημένη, τα σχολεία δεν συνέβαλαν σε τραγικό βαθμό στην αύξηση και δεν χρειάζεται να κατηγορούμε τον πληθυσμό ότι κάτι λάθος έκανε, επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, συμπληρώνοντας ότι τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού.

Ο στόχος του lockdown είναι να προλάβουμε την επιθετική αύξηση κρουσμάτων γιατί η διασπορά δεν τέθηκε υπό έλεγχο με τα μέτρα του Ιανουαρίου, τόνισε ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ νοσοκομείου “Παπανικολάου”, Νίκος Καπράβελος. Στην Πάτρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη η διασπορά είναι στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου, όπως είπε.

Την απόφαση της Επιτροπής “βάρυναν”, σύμφωνα με τον Νίκο Καπράβελο οι περιορισμένες δυνατότητες των ΜΕΘ με 250 κλίνες για 6 εκατομμύρια στην Αττική. “Προσλήψεις προκηρύσσονται συνεχώς, αλλά καλύπτουν, για παράδειγμα δύο θέσεις μετά από δύο μήνες”, εξήγησε και επεσήμανε ότι στη Θεσσαλονίκη είχε επιτυχία το σχέδιο επιστράτευσης του ιδιωτικού τομέα.

“Υπάρχει έκρηξη. Δεν αρκούν οι δύο εβδομάδες, θα χρειαστούν ως και τέσσερις”

Θα έρθει και το τέταρτο κύμα τον Οκτώβρη- Νοέμβρη. Ελπίζουμε τα στελέχη να μην έχουν “αγριέψει” και τα εμβόλια να είναι νέας γεννιάς ώστε να μην ληφθεί οριζόντιο μέτρο αλλά να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας, τόνισε ο κ. Καπράβελος. Στο Ισραήλ, που έχει τον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμών, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 25% ανέφερε.

Τί πήγε λάθος;

Απαντώντας στην ερώτηση ο Νίκος Καπράβελος, μίλησε για τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και τη “χαμηλή συμμόρφωση” των πολιτών. “‘Ανοιξε η αγορά και δημιουργήθηκαν εστίες συνωστισμού, λες και περάσαμε κατοχή”, είπε.

Ως προς την επανεκκίνηση, ευχήθηκε να είναι “υπέρ της οικονομίας και όχι με άνοιγμα των σχολείων, γιατί εκεί υπάρχει αναπλήρωση, ενώ η οικονομία καταστρέφεται”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος