Αρχαία Ολυμπία: Νέες εστίες σε Γαλανή και Χελιδόνι – Μάχη για τον αρχαιολογικό χώρο – Εκκενώσεις οικισμών (video)

Έχει απομακρυνθεί η φωτιά στην Ηλεία από τον αρχαιολογικό χώρο, το Μουσείο και την Ολυμπιακή Ακαδημία. Στην περιοχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Δύο είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες σε 7 σημεία ταυτοχρόνως. Τα μέτωπα είναι στην περιοχή Γαλανή. Εντολή εκκένωσης προς Λιναριά για το χωριό Πεύκες, μετά το Πουρνάρι, την Ηράκλεια, το Χελιδόνι, το Πελόπειο, τον Πλάτανο, τον Κοσκινά, το Μάγειρα, το Κλαδαίο, την Καστανιά την Αρχαία Ολυμπία, Βύλιζα, Άνω και Κάτω Λούβρο, Μουριά, Πεύκες, Κάμενα, Λιναριά

Έφτασε στην Αρχαία Ολυμπία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ηλεία από τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος. Θα ακολουθήσει αυτοψία του πρωθυπουργού στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Η μάχη των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσω έχει στόχο να μην περάσει η φωτιά από την Γαλανή γιατί θα κινδυνέψει εκ νέου η Αρχαία Ολυμπία και ο αρχαιολογικός χώρος. Το έργο των ομάδων πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις. Λόγω του καύσωνα που αφυδάτωσε την καύσιμη ύλη, αλλά και του ανέμου που έχει αρχίσει να φυσάει, γίνεται πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, αφού εμφανίζονται συνεχώς νέες εστίες. Τις προσπάθειες συντονίζουν από αέρος ελικόπτερα του στρατού και της πυροσβεστικής.

Παρών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ενημερώνεται στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής για το σχέδιο κατάσβεσης. ο υπουργός δήλωσε πως η ιδιεταιρότητα της κατάστασης απαιτεί την εφαρμογή ειδικού σχεδίου κρίσεων για την περιοχή.

Αρχαία Ολυμπία: Νέες εστίες σε Γαλανή και Χελιδόνι – Μάχη για τον αρχαιολογικό χώρο – Εκκενώσεις οικισμών (video)

Νέο μέτωπο υπάρχει στην κοινότητα του Χελιδονίου. Επιχειρούν 174 πυροσβέστες, 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος καθώς και πολλά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Συνδράμουν μονάδες του Στρατού, πολλές υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Μάχη με τα ενεργά μέτωπα έδωσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η πολιτική προστασία και οι εθελοντές μαζί με τους κατοίκους για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια τους.

Η περιοχή είναι δύσβατη και συνεχίζονται οι προσπάθειες από τα εναέρια μέσα. Διάσπαρτες εστίες εντοπίζονται στο δρόμο προς Λάλα και Κοσκινά και γύρω από τα χωριά Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανο.

Μετά το Χελιδονι εκκενώνεται προληπτικά τώρα και η κοινότητα Πεύκες. Την ίδια ώρα, δύο σεισμοί σε μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ τους ταρακούνησαν Πύργο και Ολυμπία. Ήταν μικρής έντασης σχετικά. O δεύτερος και μεγαλύτερος 3,9 Ρίχτερ αλλά με πολύ μικρό εστιακό βάθος για αυτό και έγιναν αισθητοί.

Η Μητρόπολη Ηλείας θα φιλοξενήσει όσους έχασαν τα σπίτια τους

Ο Μητροπολίτης Ηλειας κ. Γερμανός μετά και από παράκληση του δ/ντή του Νοσοκομείου Πύργου, θα αναλάβει την προσωρινή στέγαση και διατροφή των αστέγων της πυρκαγιάς από τα χωριά της Ολυμπίας.

Η φιλοξενία θα γίνει στα Ιδρύματα Φιλόθεος Παναγίας Εισοδιωτισσας και Αγορά Νικολάου στα Σπάτα. Ήδη οι πρώτοι άστεγοι έχουν βρει στέγη εκεί.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Πλευριάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος