Αποφασιστική η απάντηση της Αθήνας στην ευθεία απειλή από τον Τσαβούσολου – Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στο πλευρό των «γερακιών» του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα που η Άγκυρα μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απειλεί εν νέου. Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας αντάλλαξε ευχές με ιπταμένους και μηχανικούς ενώ δεν έχασε την ευκαιρία ν’ ανέβει στην σκάλα ενός εκ των τεσσάρων πρώτων F-16 Viper τα οποία αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ και είδε το νέο πιλοτήριο του αεροσκάφους που προσδίδει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτές ημέρες του νέου έτους στην 343 Μοίρα θα παραδοθεί από την αεροπορική βιομηχανία ακόμη ένα F-16 Viper και στα τέλη Ιανουαρίου το επόμενο.

«Είναι μία σημαντική αναβάθμιση για την Πολεμική Αεροπορία, πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουμε κάνει, νομίζω ότι μας δίνουν πια μία μακροχρόνια σιγουριά ότι έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα σε τέτοιο βαθμό που να μην αισθανόμαστε απειλή από κανέναν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Αθήνα με έντονο ύφος αντέδρασε άμεσα στις νέες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα ν’ αντιληφθεί πως υπάρχουν κανόνες πάνω στους οποίους οδεύουν τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη.

«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ειδήσεις στον ελληνικό Τύπο, ειδικά γύρω από την Κρήτη, ότι τα χωρικά ύδατα θα αυξηθούν στα 12 μίλια. Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι πολύ ξεκάθαρη. Όχι 12, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Αρναούτης.

Στην προκλητική παρέμβαση Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως η Ελλάδα κινείται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα Εθνικά συμφέροντα.

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.

Η Πολιτική του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας δεν είναι μόνο Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή, σημείωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υφυπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Είναι σημαντικό και για τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας, αλλά είναι και σημαντικό σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τουλάχιστον στην Κρήτη, να προχωρήσουμε στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων», ανέφερε ο κ. Βίτσας.

«Η μόνη γλώσσα που αντιλαμβάνεται η Τουρκία είναι η αποφασιστικότητα και η σθεναρή στάση επί του πεδίου… και όχι η λογική της ενδοτικότητας και της υποχωρητικότητας», σημείωσε η Ελληνική Λύση.

Από τα φυλάκια και τους σχηματισμούς των νησιών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έφτασε στον Έβρο, εκεί που το 2020 η Τουρκία επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, μετατρέποντάς το σε μια υβριδική απειλή.

«Ο Έβρος είναι απόρθητος. Δόθηκε αγώνας και κερδήθηκε έτσι οι ένοπλες δυνάμεις εκείνη την περίοδο έδειξαν πως κερδίζεται ένας αγώνας και πως διατηρείς την αξιοπρέπειά σου», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Και την Πέμπτη, 3 τουρκικά F-16 επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στο FIR την ώρα που Ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής βρίσκονταν στον αέρα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι απειλές δεν βοηθούν κανέναν

«Σε μία περίοδο που η ενότητα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ μεταξύ των Συμμάχων μας, οι ΗΠΑ λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Καλούμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο τις εντάσεις θα αυξήσουν και δεν θα βοηθήσουν κανέναν», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό την καθημερινή κλιμάκωση εκ μέρους της Άγκυρας.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος