Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις: Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες

Array

Με αυστηρό τόνο απαντά η Αθήνα στις νέες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε σήμερα πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου για να λάβει λίγο αργότερα την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου ότι η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη.

«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά» σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, τόνισε από πλευράς του ότι η «η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο».

«Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» κατέληξε.

«Τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την ευθεία και ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, κάτι που αποτελεί μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμά της σύμφωνα με το Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στον Τύπο της Τουρκίας οι αναφορές στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για τις επισκέψεις του στα νησιά. Με τίτλο «Ο Έλληνας διοικητής ποζάρει σε κατεχόμενο νησί» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην αντιπολιτευόμενη Σοζτζου που αναφέρεται στην επίσκεψη του στρατηγού Φλώρου στην Ψέριμο «όπου η Αθηνα έχει εγκατασταθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο το οποίο επισημαίνει ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «τράβηξε μια φωτογραφία με την ακτή της Αλικαρνασσού πίσω του».

Στην Τουρκία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023· όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν τελευταία πως δεν αποκλείεται να γίνουν πρόωρα. Παρά τις εξουσίες του, που του επιτρέπουν να καθορίζει τις εξελίξεις από το δικαστικό σύστημα ως την οικονομία, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε πτώση, κυρίως λόγω των προβλημάτων της οικονομίας.

«Ο λαός τον σιχάθηκε τον Ερντογάν. Λέει “φτάνει πια”», δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος