Κύπρος: Αντιπαράθεση επιστημόνων για την παράλλαξη Deltacron που ανακοίνωσε ο Λ. Κωστρίκκης

Αντιπαράθεση προκάλεσε στην επιστημονική κοινότητα η δήλωση του καθηγητή του τμήματος βιολογικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Λεόντιου Κωστρίκκη, ο οποίος έκανε λόγο για εντοπισμό της μετάλλαξης Deltacron στην Κύπρο, η οποία κατά τα ευρήματα της ομάδας του αποτελεί συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα με την Ομικρον.

Με ανάρτησή του ο Έλληνας επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…».

Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω ανάρτηση, ο κος Κωστρίκκης ανέφερε στο SigmaLive ότι η εν λόγω δήλωση είναι λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη. «Δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε», ανέφερε καθώς και ότι τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο Επιστήμονα, «για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».

Πρόσθεσε πως «πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο».

Αυτοί οι 52, εξήγησε, είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα, πως είναι δυνατόν να είναι λάθος; διερωτήθηκε.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron, κατέληξε.

Ο κος Μαγιορκίνης επανήλθε με νέα ανάρτηση στο Facebook λέγοντας «Βλέπω ότι οι τόνοι στον δημόσιο διάλογο έχουν ανέβει στο αντικείμενο της Deltacron, εγώ απλά παραθέτω την επιστημονική συζήτηση γύρω από το αντικείμενο στο πλαίσιο της ενημέρωσης που υπηρετώ εδώ και 2 χρόνια. Όσο μπορούμε οφείλουμε να παραθέτουμε τα στοιχεία που μας έρχονται από αξιόπιστες πηγές και εγώ απλά παραθέτω τα στοιχεία που έχουν γίνει διαθέσιμα».

Σημειώνεται ότι η πληροφορία για τον εντοπισμό της παράλλαξης Deltacron έγινε από τον ίδιο τον κο Κωστρίκκη το βράδυ της Παρασκευής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού Σίγμα.

ανταπόκριση από Λευκωσία Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος