Αντι-γαλλικό μποϊκοτάζ υποδαύλισαν οι δηλώσεις Ερντογάν – Καταδικάζει η Ευρώπη

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, με αφορμή την απόφαση του Μακρόν να φωταγωγηθούν κυβερνητικά κτίρια με σκίτσα του Μωάμεθ. Με καταιγισμό δηλώσεων από την Κομισιόν αλλά και από το Βερολίνο καταδικάζεται η ρητορική του Ερντογάν, ο οποίος απτόητος συνέχισε τις προσβολές κατά του Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι “ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βλάπτουν την ψυχική υγεία“.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε στις επικρίσεις κατά της Τουρκίας για υποκίνηση μίσους, με τον Γάλλο υφυπουργό επί ευρωπαϊκών θεμάτων, να καταγγέλλει “βούληση αποσταθεροποίησης” εκ μέρους της Τουρκίας,  “που παρουσιάζεται ως προστάτης των Μουσουλμάνων επιχειρώντας να προκαλέσει σύγχιση μεταξύ Ισλάμ και Ισλαμισμού.

“Είμαστε όλοι ένα”, διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος και τόνισε: “δεν θα αποδεχθούμε ποτέ την ρητορική του μίσους”, ενώ, μεταξύ των αναρτήσεων, τονίζεται και η ενότητα της Ευρώπης, με αναφορά  σε «γροθιά της ένωσης».

«Μια εκστρατεία λιντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε σε νέα ομιλία του ο Ερντογάν.

«Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην αγοράζετε τις γαλλικές μάρκες, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Για ακρότητα και χυδαιότητα στη ρητορική Ερντογάν, έκανε  και χθες λόγο το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας  ότι η  Άγκυρα εξακολουθεί να μην λαμβάνει θέση για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας Σαμιέλ Πατί, από ακραίο ισλαμιστή. Τελικά σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι καταδικάζει το έκλημα, δράστης του οποίου είναι 18χρονος Ισλαμιστής.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του, καθώς “σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, κάλεσμα που προέρχεται από α “ακραία μειοψηφία”, όπως επισημαίνεται.Παράλληλα το Παρίσι ζητά όλες τις χώρες να “εγγυηθούν την ασφάλεια” των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους. Την ίδια ώρα, το Πακιστάν κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη στο Ισλαμαμπάντ επιδίδοντας διαμαρτυρία για “ισλαμοφοβική εκστρατεία υπό το μανδύα της ελευθερίας της έκφρασης”.

“Αντί για θετική ατζέντα, η ‘Αγκυρα επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές”, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ , ζητώντας σεβασμό στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της.

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια του Τούρκου προέδρου και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”, ήταν η αποστομωτική απάντηση από τον επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.

Την πλήρη υποστήριξή στον Γάλλο πρόεδρο, εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι απαράδεκτες προσβολές της Τουρκίας κατά του Γάλλου προέδρου και του γαλλικού λαού, προκαλούν θρησκευτικό μίσος και υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη. Αλληλεγγύη στη Γαλλία, “η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε ένα φρικτό έγκλημα”, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον αποκεφαλισμό του καθηγητή ιστορίας Σαμιέλ Πατί,  στις 16 Οκτωβρίου.

Στις επισημάνσεις του διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν, Φατίχ Αλτούν, ο οποίος κατηγόρησε Ευρωπαίους ηγέτες ότι επιτίθενται στις ιερές αξίες και τη θρησκεία τους, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δείχνει βούληση υποκίνησης μίσους.

Νωρίτερα, η Γαλλία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην ‘Αγκυρα για εξηγήσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου τον Δεκέμβριο ενάντια στον «αυτονομισμό των ισλαμιστών» που απειλούν τη γαλλική δημοκρατία.

https://twitter.com/CengizE08213414/status/1320109478138839041?s=20

Την αντίδραση Ερνογτάν πυροδότησε και η ανάρτηση του ακροδεξιού Ολλανδού πολιτικού, βουλευτή, Γκερτ Βίλντερς ο οποίος ανήρτησε στον λογαριασμό του σκίτσο του Ερντογάν με μια βόμβα που αναγράφει AKP πάνω από το κεφάλι του, χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη».

«Να ξέρεις τα όρια σου και με ποιους περπατάς. Ο φασισμός είναι στα δικά σου κιτάπια, όχι τα δικά μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παρίσι- ανταπόκριση: Θωμαίς Παπαϊωάννου

Κωνσταντινούπολη-Ανταπόκριση :Αριάννα Φερεντίνου

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρένα Δημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος