Ζητούμενο η γαλήνη στην Ισπανία – Αναζητείται διαδικασία διαλόγου

Καθώς σοβεί η κρίση στην Ισπανία  οι εκκλήσεις για «ενότητα και διάλογο» απευθύνονται προς τις δύο πλευρές προερχόμενες εντός και εκτός  Ισπανίας.

Μετά και τη συγκρατημένη εμφάνιση  του ηγέτη των Καταλανών Κάρλες Πουτζντεμόν εικάζεται ότι έμεινε ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης. Οι ισπανικές  εφημερίδες αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται κόμματα συνδικαλιστικά σωματεία παραγωγικοί φορείς  αλλά  και ότι σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει και η εκκλησία.

Ποιος, ή ποιοι, θα είναι εκείνοι που μπορούν να δρομολογήσουν και να φέρουν εις πέρας έναν τέτοιον διάλογο; Το ερώτημα βασανίζει σχεδόν στο σύνολο τους τα δημοσιεύματα στις Ισπανικές εφημερίδες καθώς πλείστες είναι εκείνες οι φωνές, τόσο από τα δύο άμεσα εμπλεκόμενα στρατόπεδα, αλλά και από τρίτους χώρους επιρροής στην πολιτική,  την κοινωνία, και την οικονομία, που ορθώνουν τώρα επιτακτικά το αίτημα της διαπραγμάτευσης.

Αν και οι Βρυξέλλες δεν είδαν με καλό μάτι την ανάμειξη τους σε ένα θέμα που το θεωρούν εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας η καθαρή στήριξη στη Μαδρίτη εκφράστηκε όχι μόνο δια στόματος Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και από πολλούς άλλους αξιωματούχους καθώς διάχυτη είναι η αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη.

«Είναι καιρός για συνομιλίες», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  Το ίδιο έπραξε  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, και απηύθυνε έκκληση για «ενότητα και διάλογο» και «με αμοιβαίο σεβασμό»  συνοψίζοντας τις απόψεις που παρουσίασε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών στη συζήτηση για την Καταλονία.

Εντός της Ισπανίας,  έρευνα που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας La Razon αναφέρει ότι πάνω από έξι στους δέκα Ισπανούς συμμερίζονται την άποψη που εξέφρασε στο διάγγελμά του ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’, σχετικά με την «απαράδεκτη απιστία» που επιδεικνύουν απέναντι στους θεσμούς οι καταλανοί κυβερνώντες . Η έρευνα, διενεργήθηκε από την εταιρεία NC Report και πραγματοποιήθηκε σε  δείγμα 500  ενήλικων ατόμων  απ’ όλην την Ισπανία.

Όπως αναφέρει ο ισπανικός τύπος, στο εσωτερικό της χώρας, ήδη έχουν ξεκινήσει αρκετές διεργασίες για τη συγκρότηση μίας στέρεας πλατφόρμας πίεσης και πειθούς προς τις δύο πλευρές, ώστε να δρομολογηθεί μία διαδικασία διαλόγου. Η προσπάθεια αυτή έχει τις ρίζες της από τις 24 Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το δημοψήφισμα, όταν ένας μεγάλος αριθμός από κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα και πανεπιστημιακές οντότητες συναντήθηκαν στη Σαραγόσα  με στόχο να ιχνηλατήσουν μία ‘τρίτη οδό’ στην αντιπαράθεση της Καταλονίας.

Όλοι αυτοί  συναντήθηκαν και χθες Τετάρτη στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης με προοπτική να προτείνουν μία συνάντηση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση, την καταλανική ‘Γκοβέρν ντε λα Τζενεραλιτάτ’ και τα καταλανικά κόμματα , προκειμένου να θέσουν τους άξονες για μία διαμεσολάβηση, είτε εσωτερική, είτε εξωτερική, που θα επιτρέψει να οροθετηθεί εκ νέου η κατάσταση εντός των προσεχών ημερών.

Τα κόμματα που συμμετείχαν ήταν οι Podemos, Catalunya en Comú, PDeCat, ERC, PNV(Βάσκοι εθνικιστές), Izquierda Unida, En Marea (Γαλίθια), Compromís (Βαλένθια), και οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις CCOO και UGT, παρόλο που τους είχε ασκηθεί πίεση από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) να μην συμμετάσχουν. Η συνάντηση, που είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας , του Πουτζντεμόντ, του καταλανού αντιπροέδρου Οριόλ Τζουνκέρας (ERC) και της γενικής συντονίστριας του PDeCat Μάρτα Πασκάλ, διήρκεσε τέσσερις ώρες και σε αυτή αναλυτές και στελέχη προειδοποίησαν την καταλανική πλευρά για τους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί μία μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής, όπως προβλέπεται την επόμενη Δευτέρα από το τοπικό Κοινοβούλιο.

Μετά τη συνάντηση, ο Ιγκλέσιας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον ενημέρωσε για την δρομολογημένη διαδικασία μεσολάβησης. Ο Ραχόι από την πλευρά του επανέλαβε τη θέση του πως δεν διατίθεται να ξεκινήσει οποιονδήποτε διάλογο με όσους «επιδιώκουν μία σοβαρή ανατροπή του Συντάγματος». Για την κυβέρνηση τίποτε δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν προηγουμένως η Καταλονία δεν αποτάξει την ιδέα της ανεξαρτησίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, El Periodico, La Vanguardia, El Pais, El Publico, El Punt Avui

Σχετική είδηση: Συγκρατημένος ο ηγέτης της Καταλονίας-Γύρνα στη νομιμότητα απαντά ο Ραχόι (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος