Υποδοχή πελατών με υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ έπειτα από 72 μέρες (live)

Εστιατόρια, καφέ και μπαρ ανεβάζουν και πάλι “ρολά” μετά από 72 ημέρες αναστολής της λειτουργίας τους με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Ένα δύσκολο εγχείρημα-στοίχημα για το οποίο οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να είναι αισιόδοξοι ότι θα το κερδίσουν δηλώνοντας έτοιμοι να ανταποκριθούν στις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Με αφορμή τη σημερινή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων της εστίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί αυτήν την ώρα επίσκεψη στον Πειραιά, προκειμένου να συνομιλήσει με εργαζόμενους και πελάτες.

Παρακολουθείστε όλες τις εξελίξεις απευθείας από την ΕΡΤ1.

Σε πρώτη φάση ανοίγουν τα καταστήματα που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους, με στόχο έως τις 15 Ιουνίου να έχουν ανοίξει και οι κλειστοί χώροι, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από σήμερα για να μείνουμε ασφαλείς, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. «Όσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει».

Μερικοί από τους βασικούς κανόνες που ισχύουν από σήμερα για την εστίαση που υποδέχεται προς το παρόν μόνο σε ανοιχτούς χώρους τους πρώτους πελάτες:

    • Η αναλογία που ισχύει είναι  ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
    • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
    • Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
    • Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
    • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
    • Υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Υποδοχή πελατών με υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ έπειτα από 72 μέρες (live)Οδηγίες από τον ΕΦΕΤ

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες προς τους υπευθύνους των επιχειρήσεων βάσει της ανάλυσης του προφίλ επικινδυνότητας του ιού σε κλειστούς χώρους εστίασης.

Υποδοχή πελατών με υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ έπειτα από 72 μέρες (live)Τραπεζομάντιλα μιας χρήσης, καλαμάκια σφραγισμένα, ατομικά αλατοπίπερα, αποστειρωμένα σκεύη που θα τα παίρνουν μόνοι τους οι πελάτες από το δίσκο, φαγητά που θα έρχονται σκεπασμένα σε καμπάνες είναι μερικά μόνο από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις.

Με μάσκες θα φορούν οι εργαζόμενοι στο σέρβις και αντισηπτικό θα υπάρχει σε εμφανή σημεία. Πολλοί εστιάτορες πέρα από τις αποστάσεις έχουν τοποθετήσει ακόμη και πλέξιγκλας ανάμεσα στα τραπέζια. Κάποιοι “εξαφανίζουν” και τους έντυπους καταλόγους προσφέροντας ηλεκτρονικά το μενού.

Υποδοχή πελατών με υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ έπειτα από 72 μέρες (live)Υπενθυμίζεται ότι στους επιχειρηματίες έχει δοθεί η δυνατότητα να καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματά τους επιπλέον χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετα δημοτικά τέλη, ενώ για όσους δεν υπάρχει χωροταξικά η δυνατότητα, οι δήμοι θα μπορούν να μειώσουν τα τέλη προς τις επιχειρήσεις έως και 50%. Επίσης, αποφασίστηκε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από σήμερα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Υποδοχή πελατών με υγειονομικά πρωτόκολλα σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ έπειτα από 72 μέρες (live)

Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για τα τραπεζοκαθίσματα ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Οι δήμοι να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης των καταστημάτων εστίασης για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, όπως προβλέπει σχετική ρύθμιση, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με τον κ. Παπαστεργίου και ζήτησε οι δήμοι να επιταχύνουν τη χορήγηση της σχετικής άδειας, προκειμένου να μπορέσει το μέτρο να τηρηθεί και να υλοποιηθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες. «Είναι ζήτημα πολύ κρίσιμο για την οικονομία, είναι ζήτημα πολύ κρίσιμο για τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος